Pesta,

Sambal oelek

16.9.18 ApiAstrum 0 Comments


Sambal oelek je indonéská jasně červená chilli omáčka. Takový chilli koncentrát, pesto. Můžete vyzkoušet jak s citrónovou šťávou tak s limetkovou místo vinného octa. Upozorňuju jen, že omáčka je opravdu velmi silně pálivá, ostrá. Může dráždit i pokožku, takže ke zpracování papriček použijte určitě rukavice!
Omáčku využijete k přípravě tradičních asijských pokrmů, gulášů a různých zeleninových směsí, ale i k dochucení jídla přímo na talíři. Pro tzv. "plechové huby" ;)


500 g chilli papriček
6 lžic červeného vinného octa
2 lžíce soli
200ml vody

Chilli papričky umyjeme, rozřízneme a zbavíme jádřinců. Vložíme je do hrnce s vroucí vodou a vaříme 8 minut. Vodu poté slijeme a papričky rozmixujeme společně s octem a solí. Klasický sambal oelek je hrubší pasta, takže mixujeme krátce! Naplníme do skleniček, zakryjeme pergamenem nebo celofánem. Takto nám omáčka vydrží až 6 týdnů v chladu. Záleží co plánujete vařit ;) Nebo necháme ještě pomixovanou směs provařit a pak pastu přendáme do skleniček a dobře uzavřeme víčkem. Skleničky s nepřisátým víčkem bude nutné ještě zavařit. Jinak to na delší skladování není.

0 komentářů: