Zavařeniny

Rakytníková marmeláda s agarem

23.10.18 ApiAstrum 0 Comments

Je to skoro jako rybízový rosol, propasírované a svařené. Jenom tentokrát úplně jinak než je standart, protože jsem použila agar a agávový sirup. Obojí tak nějak z musu ;) Neměla jsem doma pektin a třtinový cukr světlé marmelády a sirupy dost ztmavuje. Marmelády nezavařuju, tak uvidím jak tohle vydrží! Na linecké cukroví by to bylo příjemné zpestření! Chuť je bezvadná, ostatně jako u všech rakytníkových výrobků. Každoročně dělávám i sirup. Vařený nebo kvašený... také je najdete na blogu.
Jinak rakytníková marmeládka je bohatá na karoten, pomáhá při bolestech hlavy a zhoršené koncentraci.


Rakytníkové bobule vaříme v malém množství vody dokud nepopraskají. Pak je propasírujeme přes sítko.

do 600g protlaku přidáme:
150g agávového sirupu
10g agar-agaru

Směs provaříme a ještě horkou nalijeme do připravených čistých sklenic. Pečlivě uzavřeme.
Pokud se vám takto víčka nepřisály zkuste zavařit, ale z mých zkušeností to bývá starým víčkem. Marmelády už také neotáčím jako dříve na 5 minut. Podtlak se i tak vytvoří a nemám pak marmeládu rozpatlanou na víčku, kde opět hrozí větší kazivost..... Kamarádka dělá to, že ještě otře víčka před uzavřením octem ;)

0 komentářů: