Domácí lékárna,

Vratičová tinktura

6.10.18 ApiAstrum 0 Comments

Tohle opravdu není zapomenutý post z léta 🤗 Včera jsem na louce u lesa objevila krásné květy a poupata vratiče obecného, kterým jsem prostě neodolala. A tak jsem ho naložila a zbytek mi dělá parádu doma. Teď v říjnu :) Ale co, když je tak je!

Vratič obecný také někdy nazývaný kopretina vratič je jedovatá trvalka a léčivka. Pro své léčivé účinky je používaný už od středověku jako antirevmatikum, antibiotukum, abortivum, baktericid a anthelmintikum... A protože účinná dávka je velmi blízká té toxické úplně se upustilo od jeho vnitřního užívání!

Používal se proti střevním parazitům k odčervení (roupy, škrkavky...), ale i proti vnějším parazitů jako blechy a vši. Dovede vyvolat potrat pro silné překrvení pánevních orgánů. Hildegarda z Bingenu ho používala k léčbě prostaty a k úpravě menstruace. Ve formě mastí a odvarů do koupelí je účinný při bolestech kloubů a revmatismu. V kosmetice ho dobře využijete k tonizaci unaveného a bledého obličeje napařováním nebo do domácí kosmetiky formou odvarů nebo tinktur ;)

Silně aromatická rostlina se dá také účinně využít k odpuzení hmyzu (komáři a moli..), čili je také přirozeným insekticidem.

Doporučuju i vyzkoušet včelařům, trochu sušené byliny v kuřáku velmi pomáhá zmírnit útočné včely.
Ekozahradníkům zase doporučuju vyzkoušet jeho insekticidní účinky a pěstovat společně se zeleninou. Co vím jistě je, že na bramborách odpuzuje mandelinky! Jinak koně i dobytek na pastvě se rostlině raději vyhýbají.

A ještě jedna inspirace ;) sušené květy jsou krásné v suchých vazbách a věncích!


Zlatožluté čerstvé květy naložíme do kvalitní ovocné nebo obilné pálenky a necháme 5 dní macerovat. Pak přefiltrujeme do skleničky a používáme pouze vně!!! Jako mazání na klouby nebo jako kosmetickou ingredienci do čistících pleťových vod nebo masek. Nejen že krásně tonizuje, ale má i hojivé a dezinfekční účinky.

0 komentářů: