Domácí lékárna

Lichořeřišnicová tinktura

5.11.18 ApiAstrum 1 Comments

Lichořeřišnice větší bývá lidově nazývána "selský penicilín". Dovede totiž usmrcovat choroboplodné zárodky, a proto je vhodné jí používat při nachlazení a preventivně v období chřipek.
Rostlina původně pochází z tropů, u nás vymrzá takže je to jednoletka a je potřeba si nasbírat semínka. Já už jich mám celkem dost, ale rostliny neustále kvetou a dozrávají další pěkné tobolky, tak jsem si jich pár naložila. Dokonce na ně stále i teď v listopadu nalétávají včelky a dělají stále ještě celkem parádu různými odstíny svých květů. Celá rostlina je jedlá a léčivá, to ale určitě víte, že listy a květy jsou skvělé do salátů. Její ostrá a štiplavá chuť je teda něco! Rostlina obsahuje celou škálu bakteriostatických, ale i insekticidních látek. V lidovém léčitelství se používala k léčbě ledvin a močového měchýře, dýchacích cest a kůže. Jako přírodní antibiotikum pomáhá při salmonele, streptokoku i zlatém stafilokoku.
Tuto tinkturu dobře využijete i vně k masírování pokožky hlavy při padání vlasů a proti lupům.


hrst čerstvých tobolek lichořeřišnice
vysokoprocentní alkohol (používám ovocné pálenky, domácí, ale kvalitní vodka určitě neuškodí a někomu bude více dostupná ;)

Naložíme do alkoholu na alespoň 4 týdny, pak scedíme. Vnitřně užíváme dvakrát denně 20 kapek, vně k masázi hlavy použijeme zředěnou tinkturu ve formě tonika - vlasová voda.

1 komentář:

  1. Tinkturu z lichořeřišnice doma také mám. Sice už jen takový zbytek, ale je pravda že to je hodně užitečná věc. Ty benefity, které lichořeřišnice přináší jsou prostě nesporné. Já jsem si teď nedávno koupila lichořeřišnice s vitamínem C a musím říct, že to je také super. Přecejen mít to takto v kapslích je i o něco praktičtější.

    OdpovědětVymazat