Teplé nápoje

Nápoj z pražených bukvic (káva z bukvic)

29.11.18 ApiAstrum 3 Comments

Během podzimích výletů s klukama a také při sběru hub jsme si nashromáždili spoustu bukvic k výrobě přírodních dekorací. I s nažkami, které mi doma v teple vypadaly. Byla jich hrst celkem pěkných, takže jsem o nich začala uvažovat jako o potravě :)

No co, vždyť žaludová mouka nutričně daleko předčí obiloviny, tak bukvice budou také dobré! Zjistila jsem ale, že by se měly vždy upražit, přestože jsou plody jedlé, ve velkém množství mohou být mírně toxické.... I když byste jich museli sníst strašně moc, abyste se otrávili ;) Dál je to pak už jen na vás zda si jadérka vyloupete a sníte nebo celé nažky rozemelete a zalijete horkou vodou... Já to beru jako výživné, lokální zpestření z darů našich lesů. Běžně dostupné a zadarmo.

A čerstvá kávička pěkně zavoněla ;)


Bukvice byly pro lidovou stravu ještě důležitější než žaludy, obsahují totiž velké množství tuku (40-50 %). Vyráběl se z nich proto olej, lisoval se za studena, tudíž byly jeho vlastnosti téměř srovnatelné s dnes oblíbeným olivovým olejem. V lidové kultuře neexistují zbytky, proto se při výrobě bukvicového oleje spotřebovaly i výtlačky. Vzhledem k tomu, že byly nasládlé, dávaly se dětem jako mlsky nebo se přidávaly do potravy domácím zvířatům. Tradice lisování oleje z bukvic se naposledy obnovila za 1. světové války, jako náhražkové řešení.
Bukvice se však v tradiční společnosti jedly i syrové a to především o přástkách. Prodávaly se také na trzích jako mlsky pro děti, jsou samy o sobě sladké. Věřilo se, že mají i léčivé účinky, ale obsahují i některé jedovaté látky, které však nepřechází do oleje.

3 komentáře:

  1. Chutná vám lidičky káva bez kofeinu? Já jsem jí propadla minulé léto a musím říct, že to je něco, bez čeho nedokážu říct. Výběrová bio mletá káva za nějakých 170 Kč je u nás vítaná jako nikdy předtím. Manžílek si myslel, že se tento trend brzy otočí, ale i on tomu propadl. Je to fakt skvělé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, párkrát jsem ji zkoušela, ale úplně jí nefandím. Není nad klasickou kávu. Té se podle mého názoru prostě nic nevyrovná. Já si celkem užívám i její přípravu. Dlouhá léta jsem kávu dělala v moka konvičce, ale nedávno mě zlákaly takové ty profesionální kávovary, tak jsem si domů jeden pořídila a ta příprava je teď úplně jiný level.

      Vymazat
  2. Zní to zajímavě, toto jsem ještě nikdy nezkoušel. Na druhou stranu na klasickou kávu stejně nic nemá. Musí ale být kvalitní. Já si na toto třeba docela potrpím a dlouho mi trvalo, než jsem našel takovou kávu, která by mi vyhovovala. Teď mi například kávu domů dodává nejlepší pražírna kávy a musím říct, že všechny odrůdy, co jsem od nich zkoušel byly skvělé. :)

    OdpovědětVymazat