Cukroví a sušenky

Kokosové cukroví ze strojku

14.12.18 ApiAstrum 0 Comments

Letos mi při mletí ořechů, po staru v mlýnku, skvěle pomáhal syn a vzpomněla jsem si, jak jsem jako dítě ráda asistovala při výrobě tohoto cukroví. Pro tu změnu od vykrajování a plnění formiček.

Takže hlavně pro syny klasika....cukroví není dokonalé, dělaly ho děti a pěkně jsme si to spolu užili ;)  Jinak upekla jsem šest klasických druhů s výživnějšími surovinami, které už mám na blogu v cukroví  Chystám se ale ještě na dva možná tři nové raw a to se určitě podělím o recepty ;) Už pár let jsem tolik druhů nedělala, nevím co mě to popadlo, snad že chci dát výslužku taky tátovi a strejdovi...chlapům, který by potřebovali ženskou jako sůl! Tak snad je trocha domácího potěší :)


300g celozrnné špaldové mouky
50g třtinového cukru
100g strouhaného kokosu
200g másla nebo ghí
2 žloutky
vanilkový extrakt

Ze surovin vypracujeme tešto. Z mlýnku vytlačujeme těsto v různých tvarech a profilech. Tyčinky, věnečky, podkovy...jak umožná pružnost těsta. Záleží také na použitém kokosu. Obecně ale bývá toto cukroví lámavější, křehčí na manipulaci...
Upečeme při 175°C lehce dorůžova. Vychladlé namočíme nebo zacákáme čkoládovou polevou, kterou připravíme ve vodní lázni:

kakao
kokosový olej
agávový sirup

Posypeme ještě strouhaným kokosem a uložíme do lednice zatuhnout.

0 komentářů: