Polévky

Neunerlei Kräutersuppe

5.5.19 ApiAstrum 1 Comments

Tradiční německá polévka z devíti jarních bylin, nejčastěji připravovaná na Zelený čtvrtek. Původně však její historie sahá až do dob pohanských a oslav jarní rovnodennosti. Velikonoce jsou už za námi, ale ochlazení s deštěm prospělo všem zeleným natím a výhonkům! A tak jsem dopoledne na procházce s dětmi nasbírala co se našlo :) Od každé jedlé bylinky trochu, více než devět, ale to nevadí.


miska devíti druhů divokých bylin
1-2 cibule
1 pórek nebo miska brambor/mrkve ...
máslo nebo ghí
mouka (s oblibou zahušťuju ječnou moukou ;)
zeleninový vývar nebo horká voda
alpská sůl
čerstvě namletý pepř
muškátový oříšek (špetka)

Druhy nahořklé (pampeliška, čekanka, jitrocel, listy česnáčku) a chuťově výrazné (popenec, řebříček, šťovík, šťavel) dáváme méně. Bylinky a natě umyjeme, odstraníme stopky a jemně nakrájíme keramickým nožem.

Na ghí osmahneme nakrájenou cibuli a zaprášíme moukou, kterou pak lehce osmažíme - jíška. Vhodíme nakrájený pórek nebo brambory, přidáme nasekané byliny, zalijeme vývarem a necháme chvilku povařit. Dochutíme solí a kořením a rozmixujeme. Podáváme ozdobené dalšími jedlými lístky nebo květy, můžeme si připravit také chlebové krutony ;)

Chceme-li být opravdu tradiční, druhů v polévce bude přesně devět. Podle křesťanské tradice podáváme polévku na Zelený čtvrtek, podle předkřesťanských zvyků se polévka podává po jarní rovnodennosti.
 zdroj inspirace: http://www.paukertova.cz

Některé druhy směsi Neunerlei Kräutern:

sedmikráska obecná Bellis perennis
šťovík luční Rumex acetosella
řebříček obecný Achillea millefolium
kokoška pastuší tobolka Capsella bursa pastoris
orsej jarní Ficaria verna
krvavec menší Sanguisorba minor
popenec břečťanovitý Glechoma hederacea
pampeliška "smetánka" Taraxacum sect. Ruderalia
jitrocel kopinatý Plantago lanceolata
česnek medvědí Allium ursinum
čekanka obecná Cichorium intybus
kopřiva dvoudomá Urtica dioica
česnáček lékařský Alliaria petiolata
ptačinec žabinec Stellaria media
šťavel kyselý Oxalis acetosella
merlík bílý Chenopodium album

1 komentář:

  1. Vypadá to opravdu famózně, určitě si takovou polévku připravíme s dětmi, až se přiblíží teplejší počasí a budeme tak moct jezdit na chatu, kde nám roste na zahrádce spousta výborných surovin :-) A nebo se často vydáváme do lesa na houby, které pak odpoledne zpracujeme, to je velká chuťovka. Hlavní je nepodcenit výbavu do přírody, protože občas potkávám hlavně slečny, které vypadají v lese jako na módní přehlídce, hihi.

    OdpovědětVymazat