Dorty

Krtkův dort

7.5.19 ApiAstrum 1 Comments

Narozeninový pro syna! Je to k nevíře, ale mladšímu už je pět :) Co se ale nemění jsou jeho chutě. Je dost na sladké a čokoládový dort si přeje pokaždé ;) Inspirovala a zachránila mě Janina z Cukrfree před pár dny. I když recept jsem si udělala jiný, neměla jsem původně vůbec představu jaký dort tomu klukovi udělám...


250g celozrnné špaldové mouky
50ml agávového sirupu
250ml rostlinného mléka
50ml slunečnicového oleje
5 lžic kakaa
1 lžíce Caro 
špetka soli
1 sáček prášku do pečiva s vinným kamenem
3 domácí vejce ;)
máslo nebo kokosový olej na vymazání formy

Náplň:
3 banány/jahody
500 ml šlehačky na šlehání
jemný třtinový cukr nebo xylit, příp. sirup
hořká čokoláda (trošku k nastrouhání)
Nebo: 
1 plechovka kokosového mléka
jemný třtinový cukr nebo xylit, příp. sirup
hořká čokoláda (trošku k nastrouhání)


Z vajec oddělíme bílky a vyšleháme sníh. Ostatní suroviny smícháme v robotu postupně jak se dělává (žloutky s cukrem, olej, mléko...mouka) a nakonec lehce (ručně) vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme při 180°C asi 30 minut.
Po obvodu vychladlého korpusu vyřízneme kruh asi 2cm od okraje a vnitřek vydlabeme do tvaru mísy. Na dno dáme nakrájené ovoce (banány, jahody..) a na něj navrstvíme krém:

Ušleháme si šlehačku se sladidlem a na závěr vmícháme nastrouhanou čokoládu. Nebo na krém z kokosového mléka musíme mít dobře vychlazené ztuhlé kokosové mléko. Pokud se mi nedaří ho vyšlehat a je stále tekuté, tak ho průběžně dávám do mrazáku a nakonec se to vždy podaří.
Navrstvíme na korpus s ovocem, zahladíme a zasypeme rozdrobeným vnitřkem korpusu. Lehce přimáčkneme a dáme uležet do lednice.
  

1 komentář:

  1. Tento dortík bych také chtěla ochutnat, ale to jsou ty kupované věci. Na to já nejsem.Čímž samozřejmě netvrdím, že jsem nějaká velká kuchařka. To zase prr. Když přijde návštěva, u nás v kuchyni se dělá rychlá hrníčková bábovka a hosté můžou být rádi, že vůbec dostanou teplé kafe a vodu na zapíjení. Netřeba rozmazlovat.

    OdpovědětVymazat