Koláče

Švestkový vegan koláč s mákem

26.7.19 ApiAstrum 0 Comments

První letošní švestky sklizeny! Dělala jsem klukům kompoty a taky tenhle moc dobrý vegan koláč. Ne že bychom neměli domácí vejce, ale je čas odlehčit a ráda zkouším nové :) Recept je lehce poupravený jinak podle skvělé Evy Francové ;) Užívejte léto!


TĚSTO:
300g celozrnné špaldové mouky
pytlíček sušeného droždí (7g)
1 lžička třtinového cukru
150ml teplého rýžového mléka
50g kokosového oleje
40g kukuřičného sladu
20g hrašky a 40ml vody (rozkvedlat místo vejce ;)

Do mísy nasypeme mouku a do důlku nalijeme zvlášť rozmíchaný kvásek (droždí, mléko, cukr). Lehce vmícháme a přidáme olej, slad a rozmíchanou hrašku s vodou. Vypracujeme na stole hladké těsto, které podsypáváme moukou podle potřeby. Pak bochánek těsta vložíme do vysypané mísy a zakryjeme čistou utěrkou. Asi po hodině těsto rozválíme na velký plech (vymazaný nebo s papírem na pečení). Namažeme předem připravenou makovou nádivkou:

MAKOVÁ NÁDIVKA:
130g máku (jemně umletý)
30g třtinového cukru
30g ovesných vloček
100ml horkého rýžového mléka
1/2 lžičky mleté skořice

Suché suroviny společně rozmixujeme a v misce pak smícháme s mlékem.

OVOCE:
Na makovou vrstvu poklademe půlky švestek. Čím víc, tím líp :)

DROBENKA:
50gkokosového oleje
50g jemně mletých ovesných vloček
50 třtinového cukru
50g celozrnné špaldové mouky

Suroviny v misce nejlépe prsty promícháme a posypeme koláč jako poslední vrstvu na švestky.

0 komentářů: