Zavařování zelenina

Adžika (omáčka)

31.8.19 ApiAstrum 0 Comments

Skvělá omáčka, původem z Gruzie, kde jak už tomu bývá u tradičních pokrmů, mají v každé domácnosti/chalupě svojí vlastní recepturu :) Znám sypkou kořenící směs "Adžika", této omáčce se ale nevyrovná! Je pikantní až pálivá, záleží samozřejmě na paprikách (já dostala 3kg kapií od kamarádky a pálivost nezmizela ani dlouhým vařením), a používá se nejen k masu a zeleninovým jídlům, ale třeba i do polévky, omáčky nebo k pečeným bramborám ;) ... Gruzínci prý používají tuto omáčku asi tak jako my hořčici! Příprava trvá déle, ale rozhodně to stojí za to!!! S tou kupovanou se nedá vůbec srovnávat, je to uplně o něčem jiném. A až se zima zeptá...co jsem dělala v létě....mám své poklady ve spíži a jsem za ně vždycky ráda.


2kg rajčat
2kg paprik (zvolte podle svých možností a chutí ;)
3 feferonky
2 palice česneku
250ml slunečnicového oleje
150ml 8% octa
200g třtinového cukru
50g soli
3 lžičky mleté sladké papriky
15g kořenící směsi adžika (nebo si namíchejte a rozmixujte na prášek: bobkový list, sušený česnek, koriandr, paprika)

Nakrájenou zeleninu rozvařujeme za mírného bublání bez pokličky asi 2 hodiny do odpaření velké části vody. Můžeme lehce pomixovat tyčovým mixérem. Potom přidáme koření, česnek, ocet, cukr a sůl, a prováříme pozvolna další asi hodinu. Hotovou omáčkou plníme čisté sklenice a ihned uzavřeme. Pokud se vám víčka nepřichytí, ještě zavařte!

0 komentářů: