Zavařování zelenina

Pikantní rajčatové čatní s provensálskými bylinkami

11.8.19 ApiAstrum 0 Comments

Chutney je omáčka ke všemu. Já ráda rajčata k těstovinám nebo na topinku :) Jinak originál typické čatní je ze základu rajčatovo-paprikového. Dosti oblíbené jsou čatní cibulové, česnekové, angreštové, dýňové ... atd. Díky rozličným variacím chutí, vůní a surovin, si každý určitě najde tu svou oblíbenou omáčku. Dobrota! Zkrátka uvaříte víc omáčky z čerstvé sklizně, dáte si k večeři a zbytek zavaříte ;)


2kg rajčat
2 cibule
8 stroužků česneku
50g třtinového cukru
40ml červeného vinného octa
1 lžička mletého chilli nebo i čerstvé!
1 lžička mleté sladké papriky
2 lžičky himalájské soli
1 lžička mleté kurkumy
2 lžičky provensálských bylinek
čerstvě namletý pepř (stačí trochu)
5 lžic slunečnicového oleje
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce vody

Zeleninu nakrájíme na malé kousky, česnek utřeme, přidáme sůl, cukr, ocet a koření a rozvařujeme do zhoustnutí asi hodinu. Pak přidáme olej a ve vodě rozmíchaný škrob. Ještě chvilku povaříme a ihned plníme do čistých vyvařených nejlépe ještě horkých sklenic a zavíčkujeme. Kdo si není jistý může zavařit, já zavařuju pouze a jen okurky a kompoty ;)

0 komentářů: