Domácí lékárna

Smrkový med

17.5.20 ApiAstrum 2 Comments

Teď na jaře se sbírají mladé výhonky jehličnatých stromů a mladé šišky pro získávání léčebných látek - silic a terpenů. Ideálně macerací nebo fermetací. Velmi snadno si takto vyrobíte domácí prostředek proti úpornému kašli nebo k relaxaci, který oceníte nejvíce v zimě. Po větrných a deštivých dnech nyní najdete pod jehličnatými stromy potřebné poklady - větvičky s mladými výhonky a šiškami. Rozhodně bych neoškubávala stromy, stačí trochu do skleničky. Další možností je například kdo pěstujete zakrslé borovice na skalkách atp., tak těm se vyštipují výhonky záměrně pro udržení zakrslého růstu. Můžete si udělat směs z různých jehličnanů nebo jednodruhový produkt. Asi nejlepší je k těmto účelům použít borovici, dále smrk nebo jedli. Můžete zkusit med, tinkturu, olej či sirup. Všechny produkty šetrně vyrobené z kvalitních surovin obsahují výše zmíněné látky, které působí velmi hojivě na náš dýchací systém. Pomáhají tedy při různých bronchitidách, virózách, astmatu atp. Silice navíc pomáhají očištěním ledvin k vyloučení kyseliny močové a tím úlevě problémů s pohybovým aparátem - klouby u starších lidí.
Říkáte si, že nic takového nepotřebujete? Minimálně si doplníte nějaké ty minerály a vitamíny, a to vždycky pomáhá při únavě a vyčerpání k rychlé regeneraci. Takový med je navíc voňavá lahoda....hmm tak nevím zda bude i na zimu!? :) Kdo má malé děti není vůbec nad čím přemýšlet, navíc vám jistě rády pomůžou, je to snadné ;)


mladé šišky různých jehličnanů
mladé výhonky různých jehličnanů
tekutý med (někteří včelaři již začali vytáčet, poptejte ;)

Čisté šišky (můžete je rozříznout napůl) vyskládáme do vymyté sklenice společně s výhonky a zalijeme kvalitním medem. Necháme stát 2-4 týdny a pak přecedíme. Po tuto dobu dojde nejen k maceraci, ale i k fermentaci. Na zdraví!

2 komentáře:

  1. Valounek6/17/2021

    Wow, tak to určitě zkusím. :) Vloni jsme si na podzim v kočárku donesla nějaké šišky, ale nevěděla jsem, co s nimi. :) Tak když se mi to letos poštěstí znovu, už vím, co s nimi. :) Jen jestli se teda do toho lesa dostanu, vloni to byla taková znouze ctnost alespoň na pár minut. :( :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem už o léčivých účincích smrku slyšela z více stran, prý je na kašel opravdu výborný – já tedy zahlédla na nějaké stránce postup na smrkovou tinkturu, ale med bude obzvláště pro děti určitě chutnější. Medu mám od švagra plný regál, v tom problém není. Tak teď jen počkat do jara, až budou smrky plné mladých šišek a jdu si pro ně :)

    OdpovědětVymazat