Domácí lékárna

Propolisová tinktura

1.6.20 ApiAstrum 0 Comments

Rozhodla jsem se tento realtivně obtížně sehnatelný léčivý produkt vyrobit si doma sama. Pro nás je v domácí lékárničce naprosto nezbytnou součástí. Je to skvělá dezinfekce s hojivými účinky, osvědčilo se mi přidávání pár kapek i do solných roztoků-domácích nosních sprejů (návod zde) a v neposlední řadě mast ze včelího vosku s touto tinkturou je naprosto úžasná (návod zde). Poproste včelaře ve svém okolí, zda by měl trochu čistého propolisu a rovnou si kupte i čistý včelí vosk-základ vhodný pro všechny masti - jako vazelína, ale čistě přírodní. První med se již vytáčel (tedy jak kde), takže návštěvou včelaře se už můžete pomalu i předzásobovat medem ..... :)


Postup:

10 g drobně nakrájeného propolisu
100 ml 80-96% lihu

nebo

asi 15g propolisu a
dolít do 100ml domácí pálenkou (52-56%)

Suroviny společně ve skleničce protřepeme a necháme macerovat do silného obarvení až rozpuštění propolisu. Macerace propolisu v alkoholu by měla trvat minimálně 48 hodin. Já doporučuju mnohem déle, alespoň měsíc! Musí úplně ztmavnout. Hotovou tinkturu přefiltrujeme přes velmi jemné sítko a slijte do tmavých skleněných lahviček, kde vydrží až 3 roky.
Pozor, propolis barví. Neměl by Vám při cezení nikde ukápnout!

Propolis je v tradičním léčitelství hojně využíván, jde o vícesložkovou přírodní látku, kterou produkují včely při stavbě úlu. Kloktání roztoku propolisové tinktury pomáhá při bolestech v krku a nachlazení, inhalace zase při nemocech dýchacích cest a rýmě. Dezinfikuje rány a štípance, zklidňuje podrážděnou pleť, dutinu ústní a je vhodný i při paradentóze.

Použití produktu

K zevnímu použití používáme neředěnou tinkturu při péči o podrážděnou pleť, na bradavice, drobné vřídky a k dezinfekci po bodnutí hmyzem a klíštětem. K péči o dutinu ústní, na dásně, afty, při paradentóze a bolestech v krku - potírejte, vyplachujte nebo kloktejte zředěným roztokem tinktury s vodou. Tento roztok je také možné inhalovat při nemocech dýchacích cest a rýmě. Propolis může u citlivých jedinců vyvolat alergii, proto je před prvním použitím nezbytná zkouška tinktury na malé ploše pokožky na zápěstí nebo v loketní jamce, případně na rtu.

Účinky:
- antibiotikum
- antivirotikum
- antimykotikum
- silně hojivé
- svíravé, adstrigenní

Na co se běžně hodí:
bolesti v krku při nachlazení, zastavuje nachlazení, účinkuje při angíně, kataru horních cest dýchacích
- záněty v ústech a afty (kloktání roztoku s vodou v poměru cca 1:5 až 1:10)
- zlatý stafylokok
- akné, záněty kůže, kožní vředy, bakteriální ekzémy, popáleniny
- Helicobacter pylori - u osob se žaludečními vředy
- rány postižené zánětem (i u zvířat)
říznutí, bodnutí hmyzem
podporuje a posiluje imunitu

Co je to propolis a jak vlastně vzniká?

Vzniká mísením výměšků hlavových žláz včely medonosné (Apis mellifera) a rostlinných pryskyřic, vosků a dalších látek rostlinné říše z kůry a pupenů rostlin. Včely propolis používají jako stavební tmel, kterým utěsňují drobné otvory a trhliny v úlu, vyztužují jím buňky pláství, upravují vletový otvor a také jím pokrývají cizorodé objekty a těla vetřelců, která nejsou schopny samy z úlu odstranit. Jsou jím "vymalovány" vnitřní stěny celého úlu - má totiž silné antimikrobiální (protibakteriální) a antifungální (protihoubové/protiplísňové) vlastnosti, a tak včelstvo chrání před infekcemi. 
Jde o vedlejší produkt při včelaření. Získává se seškrabáváním z vnitřku úlu. Včely jím nejčastěji pokrývají horní loučky rámů.
Usušený se poté skladuje v tenkých plátcích nebo ve formě drti v tmavé uzavíratelné nádobě.



Obsahuje na 50 různých chemických látek, zhruba
  • 50% tvoří rostlinné pryskyřice,
  • 30% vosky,
  • 10% esenciální a aromatické oleje,
  • 5% pyl a
  • 5% ostatní látky.
  • Je bohatým zdrojem fenolů zejména terpenů a flavonoidů, vitaminů skupiny B a stopových prvků.

0 komentářů: