Knižní recenze

Kompletní návod k vytvoření ekozahrady a rodového statku - Jaroslav Svoboda

8.6.20 ApiAstrum 1 Comments

Pustila jsem se do knižních recenzí! :) A tak vám tady postupem času představím i pár knih z oblíbeného nakladatelství, které jsem se tímto rozhodla podpořit. Recenze na 10 knih budou všechny tématicky spjaté s blogem a tak trochu neobyčejné - s přídavkem vlastní zpětné vazby...
Připravte si nápoj, pohodlně se usaďte, začínáme s první knihou:


Tato kniha poprvé vyšla v roce 2009 a během následujících let pak přišel s tímto tématem veliký boom. Mezi zainteresovanými samozřejmě. A jak jsme byli svědky my, co v tom "jedeme" už řádku let, dostávalo se toto téma čím dál tím více i mezi širokou veřejnost. V současnosti je permakultura v naší zemi již  hodně rozšířená a vcelku známá věc! Troufnu si tvrdit, že často stálo u rozhodnutí změnit způsob pěstování rostlin přečtení právě této knihy :)
Jde především o pochopení alespoň zlomku mechanizmů přírody, které využijeme na zahradě. Člověk se tak stává zodpovědným tvůrcem...

Stručně z obsahu knihy:
(A protože jí mám už fakt hodně dlouho a silně mě ovlivnila, přidávám k obsahu vlastní poznatky a zkušenosti)

1. Úvod - permakultura

Tvořivost, pestrost, úcta, radost, štěstí, krása, péče, kořeny, etika, respekt, pozitivní myšlení, rovnováha, symbioza, celek, efektivita, kvalita, funkčnost, .... To vše mě napadá ve smyslu s permakulturou. Co to je a jakou má historii se dočteme dnes všude, ale co to ve skutečnosti znamená musíme pochopit mnohem hlouběji ve svém nitru.
A proč mě okouzlil tento styl krom toho, že se poslední dobou jeví jako jediný skutečně šetrný a zároveň efektivní způsob hospodaření? Mám ráda různá zákoutí jaké jsou ve starých soběstačných zahradách. Kde je dostatek ovoce a zeleniny, květin a bylinek. Kde jsou domácí  a užitková zvířata, ale vyskytují se i ta divoká. Místo kde si můžou děti bezpečně hrát, zobat a poznávat zároveň. Zahrada, která dá něco vlastních potravinových zásob na zimu....a je soběstačná.

 

2. Skladba ekozahradních společenstev

Sukcese. Když jsem jí pochopila, zahrada ožila květinami a objevovanou zeleninou ze samovýsevu.
Okolí kmenů stromů se změnilo v pastvu pro včely nebo pro oči ;) A k invazivním druhům? Mám na zahradě křídlatku a držím si jí v mezích. Ona mi za to v koutě zahrady dělá ještě lepší zastínění kompostům. Našla jsem také zálibu ve vytváření zákoutí s duchem :) Projdeš se, ochutnáš všemi smysly, můžeš si odpočinout....


3. Praktický design ekozahrady

Kde budeme pěstovat a jaké jsou tam podmínky pro pěstování, kolik toho chceme pěstovat a zvládneme to? Tak to si musí každý uspořádat sám, každopádně já to pojímám jako vývoj, proces ;) Postupně a hlavně s radostí, všechno nejde hned! Je dobré si tyto věci ujasnit třeba i na nějakém kurzu, kde je přímá možnost vše konzultovat a popovídat si se stejně laděnými lidmi. Vždy ale mějte na paměti: Vy jste tvůrce! Je to váš prostor radosti :)


3. Ovocné stromy v ekozahradě

Přiznávám, že se stromy je to pro mě běh na celý život a stále nemám tolik zkušeností. Staré jabloně zákrsky po cca 5 letech zmlazuji, malý sad doplňuji novými ovocnými stromy. Poslední roky jsem začala experimentovat hlavně na popud dětí s rozpěstováváním ovocných stromů z pecek. A tak mám již pár pravokořenných semenáčů :)



4. Ekozahradní stromy, keře a popínavky

Na pozemku máme dva cca 150 let staré ořešáky, které bohatě plodí každý rok. Z keřů malý bez a šípek. To je asi tak všechno z toho co tu původně bylo. Začátek dobrý! Dnes mi na zahradě plodí rakytník, ostružiník, maliny, rybízy tří druhů, angrešt, josta, dva druhy borůvek, muchovník, kustovnice a aronie. Přibyly jeřabiny, líska, kalina, janovec, zimolez, kdoulovec, mahonie, mandloň..... Pestrost druhů a vytváření souvislých porostů především! Stanoviště si před výsadbou vždy ale dobře rozmyslete.



5. Louky a trávníky v ekozahradě

Dokonalý trávník jako na golf, bez plevelů je i bez života, nasycený chemií. Tohle stojí za přečtení! Je to někdy paradox, opravdu chcete, aby si na takovém trávníku hrály vaše děti?
U nás část zahrady sekáme s mučováním, s příchodem suchých dnů sekáme minimálně. Takto udržujeme plochu kde chodíme nejčastěji. Na části pozemku máme dvě quessantské ovce, sekají a hnojí :) V další části máme malý sad se včelíny a malou loukou, kterou si jednou za ten rok posekáme kosou. Takové od všeho něco :)


6. Jednoletá zelenina v ekozahradě

Zeleninové polykulturní záhony jsou krásné na pohled. Kulaté tvary, přírodní materiály, pestrost druhů. Mě se ale moc neosvědčilo vysévat volně několik druhů po celé ploše. Měla jsem velmi malé výnosy a tak jsem např.  v pěstování ředkviček, špenátu, mrkve apod. přešla opět k pěstování v řádcí, kde se snažím alespoň dávat k sobě rostliny, které si nevadí a střídám kořenovou a listovou zeleninu v řádcích, yby si nekonkurovala. Popusťte uzdu své fantazii. nejlepší je opravdu najít si svůj vhodný způsob, každý to má jinak ;) Jednoletou plodovou zeleninu nezapomeňte dobře zamulčovat!


7. Bylinky, trvalky a divoká zelenina v ekozahradě

Je určitě dobré mít vlastní bylinky do kuchyně, které máte rádi, zelené lupení na zdravé smoothies nebo saláty, léčivky do domácí lékárny. A co třeba kostival, topolovka, rebarbora, cibule ošlejch, česnáček? Poznávejte, shánějte a vzdělávejte se v tom co je k čemu dobré. Příští roky vám vaše zahrada nabídne pestré poklady za které budete vděční. V obchodě všechno nekoupíte, spolehněte se na svou zahradu!


8. Půda v ekozahradě

Její kvalita na pozemku je naprosto klíčová. Permakulturní principy, které já využívám na zahradě jsou tyto: mulčování (slámou, ale nejvíce se mi osvědčily listy ze zmiňovaných velkých ořešáků), fázové kompostování, zelené hnojení (výsev pícnin nebo zákvasy) a vhodná výsadba celkově. Rozhodně žádná chemie!!! Koloběh látek si tě najde, jak píše autor. Půda musí být především živá, plná humusu, kyprá a měly by být přítomné žížaly a jiní.


9. Voda v ekozahradě

Důležitý prvek v zahradě pro udržování mikroklima a pestrosti užitečných živočichů. Ať už v podobě rybníčků, tůní nebo svejlů. V současnosti, kdy krajinu poslední roky sužovaly sucha je více než nutné naučit se s vodou dobře hospodařit. Obecně bychom se měli naučit vodu na svém pozemku co nejvíce zachytávat. U nás je tato záležitost stále v procesu. Původní rybníček, který byl zavezený odpadem, je již vyčištěný a zachytává letos první srážky ze střechy. Budeme postupně dotvářet s přírodou jak si to celé sedne. Ostatně jako se vším ;)

10. Živočichové v ekozahradě

Péče o dostatečnou pestrost rostlin v zahradě brzy vytvoří dobré podmínky pro mnoho živočichů. Bude rozhodně co pozorovat. Mnohé druhy přinesou užitek, jiné vás překvapí, protože jste je dosud znali jen obrázků... Velmi důležitou součástí rovnováhy zahrady jsou i různá domácí zvířata. Pes, kočka, slepice, kachny, ovce, kozy, včely.... Co si pořídíte? ;)


Inspirativní knihu zakoupíte zde:   
https://www.smartpress.cz/kompletni-navod-k-vytvoreni-ekozahrady

1 komentář:

  1. Valounek2/18/2021

    Nádherné fotky zahrady. To jste fotila vy? Knihu určitě vyzkouším a přečtu si. Už jsem o ní i slyšela jinde. Sama mám zahradu, která mě hodně baví a ekologie je pro mě velké téma. Vždycky mě překvapí, jak se za jakýkoliv ekologický krok ta zahrada zpětně odvděčí. Už se těším na jaro. Pro pobyt na zahradě jsem si pořídila i nové pohodlné prádlo a oblečení. :)

    OdpovědětVymazat