Domácí lékárna

Propolisový roztok k prevenci onemocnění horních cest dýchacích

7.11.16 ApiAstrum 0 Comments


Propolis je přírodní látka, kterou včely používají v úlech jako tmel na utěsňování štěrbin, lepení rámků, vymazávání buněk, obalování cizorodých předmětů. Propolisový povlak konzervuje např. ubodanou myš tak dokonale, že nepodléhá hnilobě ani po několik měsíců. Včely získávají propolis z pryskyřice, pupenů bříz, topolů, borovic, smrků, vrb, dubů, ale i jasanů, třešní, švestek, slunečnic a jiných rostlin. Po zpracování vzniká směs nejrůznějších sloučenin, které se během vývoje  vytvářely milóny let jako součást existenčního boje rostlin s nejrůznějšími mikroorganismy. Včela tuto pryskyřici dále zpracovává a přidává k ní vlastní biologické látky.
    V propolisu je tedy obsaženo široké spektrum látek, které ničí a usmrcují bakterie, brzdí jejich růst, tlumí citlivost a bolest, povzbuzují imunobiologický systém organismu, ruší účinky některých jedů a bakteriálních toxinů, působí proti některým virům, zastavují růst a ničí některé plísně, mají protizánětlivý účinek, podporují hojení ran, tlumí účinek škodlivého záření na organismus.
   Výhodou je malá rezistence mikroorganismů na propolis. To znamená, že další  generace mikroorganismů nezískávají odolnost proti jeho působení, což se nedá říci o jiných antibiotikách jako je penicilin, framykoin atd. Propolis tlumí na bolest přímo, neboť obsahuje látky mnohem účinnější než např. prokain, užívaný v zubním lékařství, ale zároveň působí léčivě na hlavní příčinu bolesti, kterou bývá nejčastěji skrytý zánět, který se ozývá obvykle při prochladnutí nebo při oslabení organismu.
Proto má propolis velikou perspektivu v medicíně. Bohužel jeho výzkumy u nás jsou velice zdlouhavé a zatím bylo pouze potvrzeno, že se jedná o látku pro člověka zcela neškodnou. Toto se však nedá říci o účincích moderních antibiotik.
    V lidovém léčitelství se propolis, díky uvedeným vlastnostem, používá již od starověku.
zdroj:  http://prirodnileciva.dobravlna.cz/clanek-Muj-clanek

50ml čištěné vody
0,5ml propolisového extraktu

0 komentářů: