Domácí lékárna

Tinktura z kalisie voňavé - elixír zdraví a mládí

23.1.21 ApiAstrum 4 Comments

Tato rostlina je u nás pěstována jako pokojovka, pokud jí ale v sezóně letníme, bohatě nám naroste a zesílí. Dospělá rostlina vytváří množství dlouhých oddenků, které používáme k léčení. U nás není až tak známá, ale např. na východě je to tradičně používaná léčivka. Má velmi široké spektrum léčivosti, a tak je použitelná téměř na všchny neduhy! Nejčastěji však na zlomeniny, problémy se žaludkem a léčbu nádorů.

  Lidový název Venušin vlas, zlatý vlas, zlatý vous, živý vlas.... dostala rostlina podle dlouhých oddenku, které vztváří, a které se používají právě k léčení. Rostlina má obrovskou regenerační schopnost a její odstřihnuté části snadno a rychle zakoření ve skleničce vody. Můžete si tak rostlinu množit nebo jí darovat někomu dalšímu - přesne takto jsem se k ní dostala i já :)

 

Elixír zdraví a mládí

Na přípravu domácího elixíru použijeme právě ty oddenky. Odstřihneme je od matečné rostliny a vložíme do plastového sáčku a dáme do ledničky. Působení chladu má vliv na ukládání léčivých látek do kolének. Po 14 dnech je kumulace léčivých látek v kolénkách dokončena. Připravené oddenky nakrájíme na dřevěném prkénku keramickým nožíkem na malé špalíčky tak, že odřízneme dílky s kolénky. Přichystáme si kvalitní destilát, nejlépe domácí pálenku anebo vodku. Do nádobky nasypeme patnáct až dvacet kolének a zalijeme je alkoholem. Před tím můžeme kolénka lehce pomačkat, například vidličkou. Nádobu uzavřeme a uložíme do temna. Po dvou týdnech je výluh připraven k užívání. Kolénka v něm můžeme ponechat, nebo lihový výluh přecedíme.

4 komentáře:

  1. Já mám v poslední době hodně pozitivní zkušenost s používáním produktů od paní Podhorné. Kromě tinktur nabízí mnoho dalších produktů k vnějšímu využití a vše má podložené vlastními knížkami, kde čerpá ze svých i cizích výzkumů a studií a kazuistik. Konkrétně produkty na zdraví a mládí, tedy imunitu a nějaké udržení organismu, mi od ní hodně fungují ve formě bylinných olejů a výluhů. Kdybyste na to narazili, určitě vyzkoušejte. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Valounek7/16/2021

    Tak o téhle květině jsem upřímně ještě neslyšela. Ale díky za tip. Podívám se po ní, jestli se dá někde sehnat. Já jsem si v poslední době oblíbila spreje s NO, tedy oxidem dusnatým. :) Ten snižuje krevní tlak a má celkově vliv na prokrvení organismu. U mužů navíc podporuje erekci, takže ho pije samozřejmě i manžel... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Simča9/15/2021

    Krásný den všem přeji. Nezkoušela jste některá šťávu z rakytníku na klidnější spánek. Poměrně na hodně webech se píše, že by měl pomáhat spánku. Jde mi o to, že u prarodičů roste rakytník a já přemýšlím, jestli ho trhat a zkusit z něho něco udělat, třeba čaj, aby mi pomohl na spánek. Jestli to třeba klasicky není jenom kec :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tyjo, tak nějakuý elixír mládí bych taky celkem potřeboval. Začínám už totiž na sobě svůj věk v poslední době dost pociťovat. Asi nejvíc mě štvou mé výkony v intimním životě. Ty už prostě nejsou takové jako dřív. Naštěstí jsem si o tom ale něco zjišťoval a snad by s tím mohla pomoct kamagra, tak uvidíme.

    OdpovědětVymazat