Vaječný likér

20.12.20 ApiAstrum 0 Comments

Pravý vaječný likér obsahuje i skořápky! V alkoholu rozložená minerální schránka vejce se rozpustí v lahodném nápoji a minerály v ní obsažené, zejména pak vápník, se mohou dobře vstřebat do našeho těla. Nedostatkem minerálů v současnosti trpí celá populace, je to dáno stravou, která již není tak nutričně vydatná, potažmo intenzivním zemědělstvím, které zničilo půdu......Skořápky jsou tedy výborným doplňkem stravy! Obsahují mj. uhličitany vápenatý a hořečnatý, oxidy křemičitý, hlinitý a fosforečný. Obsahují také velmi hodnotné stopové prvky jako jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí a zubů, ale zejména pro nervovou činnost. Tento vaječňák je tedy minerální bomba, ale ty cukry v něm teda jsou taky bomba :( Používám starý rodinný recept, kdybyste někdo znal recept na dobře chutnající alternativu....podělte se prosím ;) Děkuji a na zdraví! ;)
 


Suroviny:
 
500ml českého rumu (kvalitnější alternativou je brandy nebo ...)
2 plechovky salka
1 vanilkový lusk
6 žloutků
1-2 lžičky prášku z domácích skořápek 
(na chuť může být i med, na lepší barvu trošku kurkumy)
 
Skořápkový prášek:
 
Skořápky propereme pod tekoucí vodou, na plechu v troubě je mírně upražíme a tak je nejen sterilizujeme, ale pražené skořápky zkřehnou a jdou lépe umlít, například v mlýnku na kávu. Drť pak prosejeme jemným sítem a prášek uložíme v dobře uzavřené lahvičce.  
 
Vaječný likér: 
 
Já jelikož nám nevadí domácí syrové žloutky ani nepoužívám krupicový cukr, nezahřívám ve vodní lázni. Výroba vaječňáku je tak velice rychlá. Vše dám do mixéru a důkladně promixuju až skoro do pěny. Během dvou dnů likér tak akorát zhoustne, prášek je nadobro rozpuštěn a může se vesele popíjet! Já domácí vaječňáky dávám jako dárky, je po nich každý rok poptávka ;)

0 komentářů: