Hraběnčiny řezy

13.12.20 ApiAstrum 0 Comments

Cukroví napečeno, letos nic nonového jen samá klasika z mého blogu, a tak jsem se vrhla ještě na placku u nás doma velmi oblíbenou! Hraběnčiny řezy peču ale z trošku jiných surovin jak už to u mě bývá ;) Krásný třetí advent!

TĚSTO:  
100g třtinového cukru
450g celozrnné špaldové mouky
200g másla
prášek do pečiva s vinným kamenem
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
4 žloutky
trochu (rýžového) mléka (asi 2 lžíce)

NÁPLŇ:
asi 750g jablek
1 vanilkový cukr
hrst mletých vlašských ořechů (asi 200g)
1/3 lžičky mleté skořice
50g rozinek
 
KRUSTA:
4 bílky
asi 50g agávového sirupu nebo klasicky 100g moučkového cukru 
1 lžička kukuřičného škrobu
 
K pocukrování:
kokosová mouka (je jemná a nasládlá)

Troubu si předehřejeme na 180°C. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, a pak k nim přidáme mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, 1/4 až 1/3 oddělíme a dáme ztuhnout do mrazáku. Těsto namačkáme nebo alespoň částečně vyválíme do velkého plechu (vymazaného a vysypaného nebo s papírem na pečení). Můžeme vytvořit trochu okraje. Jako náplň použijeme nastrouhaná jablka v misce promíchané s ořechy, skořicí a rozinkami. Na vrch opatrně rozetřeme vyšlehaný sníh se sirupem a škrobem, na něj nastrouháme zbytek těsta z mrazáku. Pečeme 45 až 60 minut, podle typu vaší trouby ;)


0 komentářů: