Bedly na víně s rozmarýnem

27.10.20 ApiAstrum 0 Comments

Letošní říjen je u nás bohatý na bedly. Kamkoliv vkročíme do lesa, mraky bedel :) Prý je to teď všude.  Klasické zpracování se už omrzelo a tak tu mám tip na něco nevšedního....protože bedla je taky výtečná houba!


10-15 bedel (ty menší jsou masitější a chutnější)
cca 200ml bílého vína
olej / máslo
šťáva z jednoho citronu
čerstvý pepř a sůl
rozmarýn

Očištěné hlavy bedel lehce osmahneme z obou stran. Narovnáme do zapékací mísy, dobře osolíme a opepříme. Nohy bedel také zpracujeme. Nakrájíme je na kousky a opět osmahneme, osolíme, přidáme nasekaný nebo sušený rozmarýn a po chvíli podlijeme sklenkou vína. Podusíme a necháme odpařit alkohol. Potom odstavíme a vmícháme citronovou šťávu. Hotovou směs nalijeme na bedly v zapékací míse. Necháme krátce zapéct v troubě, při asi 180°C.

Je to delikatesa, my jsme měli s rýží, ale jak si houby naservírujete je čistě na vás. Někomu stačí např.  s kvalitním čerstvým chlebem.

0 komentářů: