Domácí lékárna,

Levandulová tinktura

19.7.20 ApiAstrum 2 Comments

Používá se jako mast na revmatické bolesti (jako Alpa) nebo jako vlasová tinktura proti padání vlasů a proti lupům (masáže pokožky hlavy s několika kapkami po umytí vlasů). Její výroba je snadná a máme k tomu právě nejvyšší čas! Levandule je už nějakou dobu v plném květu, k tomu do ní často prší, a tak letos dlouho nevydrží....


levandulové květy
domácí ovocná pálenka
sklenička

Do čisté menší skleničky natrháme květy přímo na stanovišti. Jednoduše je stahneme ze stonku. Zalejeme pálenkou, tak aby byly všechny květy ponořené a postavíme na světlé a teplé místo. Třeba na okno v kuchyni. Louhujeme minimálně 10 dní, měsíc je lepší. Po této době tinkturu přefiltrujeme přes pláténko nebo jemné sítko (nekovové!) a v lahvičce uskladníme naopak na tmavém místě.




2 komentáře:

  1. To zní skvěle. Já si doma vyrábím také různé tinktury. Nejčastěji z hřebíčku, nebo kaštanu. Už jsem zkoušela i konopnou. Používám je skoro na všechno. Snažím se totiž dost omezovat používání různých chemicky zpracovaných léků. Jediné, co si občas kupuji je Collagen. Ten je dobrý skoro na všechno, hlavně ale na svaly, klouby a kosti.

    OdpovědětVymazat
  2. Levandule je pro mě jednička, ráda ji používám a moc mi teď pomáhá i na uklidnění, je to dobrý kolotoč, práce, děti, stěhování , už se těším, až si budu pěstovat svou vlastní levanduli a zkusím i tuto tinkturu, zatím jen kupuji vonné oleje a kosmetiku. Ale určitě mám v plánu zasadit několik keřů a budu doufat, že se brzy rozrostou.

    OdpovědětVymazat