Koláče

Linecký koláč s jablky

14.2.21 ApiAstrum 4 Comments

Když máme dnes tu masopustní neděli aj Valentýna......
 

 
KORPUS:
300g hladké špaldové mouky
200g másla
2 žloutky (já dávám 1 celé vejce ;)
80g třtinového moučkového cukru
kůra z bio citronu (čerstvě nastrouhaná )
1/2 prášku do pečiva bez fosfátů (s vinným kamenem)
vanilkový extrakt nebo trošku vanilkového prášku
 
NÁPLŇ:
asi 500g nahrubo nastrouhaných jablek (lehce vymačkáme šťávu)
100g namletých vlašských ořechů
hrst bio rozinek (opět bio - mám jistotu že nejsou sířené, jinak by se měly pro odstranění siřidel namáčet)
1 sáček bio vanilkového tř. cukru (ten obyč totiž s vanilkou nemá nic společného, je sice mnohem levnější, ale chemické aroma vanilin určitě do svého jídla nechci ;)
asi 1/2 lžičky mleté skořice
1 sáček pudinkového prášku (nebo nahraďte škrobem, náplň pak v koláči krásně drží pohromadě)


Ze surovin na korpus vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 15 minut odpočinout v chladu. Pak těsto rozdělíme na 2/3 a 1/3. Z větší části rozválíme na pomoučeném válu silnější placku, kterou opatrně vložíme do vymazané formy na koláč, nezapomeneme na vyšší okraje.
 
Náplň do koláče promícháme v misce nejlépe rukou a navrstvíme na těsto. Ze zbylé 1/3 těsta vytvoříme krycí vrstvu podle své volby - dělá se plná placka, mřížka nebo se vykrajují ruzné tvary.
 
Upečeme v troubě při 180°C dozlatova, trvá to cca 1 hodinu. Hotový koláč posypeme třtinovým moučkovým cukrem.


4 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Mřížák! <3 Miluju. Jen bohužel doma nevládnu troubě já, ale spíše trouba mě. Naštěstí mám šikovnou partnerku a tak jí poradím dezert na víkend. Navíc se chystám s novým vybavením z www.armik.cz na nedělní výšlap, tak se to bude hodit i jako fajn svačina. :)) Děkuji vám za inspiraci! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Valounek6/15/2021

    Mřížkový koláč byl první dezert, který jsem dělala v nově rekonstruované kuchyni. Za mě je to jeden z nejlepších dezertů, i když paradoxně jeho výroba a pečení není zase tak jednoduchá. Myslím to tak, že koláč vypadá jednoduše, trochu obyčejně, ale udělat ho kvalitně, chutně a tak akorát sladký, aby ho jedl i můj manžel, je docela kumšt. Ale tak naštěstí jsem už v životě něco málo upekla, tak se mi to snad daří. Nikdy nezbyde. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Sedlářka7/13/2021

    Tenhle koláč jsem pekla, když u nás byla firma, která dělá tepelná čerpadla. Na montáži samozřejmě. Byli z toho úplně paf, protože říkali, že normálně jim někdo nedá ani studenou vodu a já kvůli nim peču. Tak co bych nepekla, jsem doma na invalidním důchodu, tak mám času dost. :) A to jsme měli vidět, jak se oblizovali. :)

    OdpovědětVymazat