Knižní recenze

LUŠTĚNINOVÁ KUCHAŘKA - Petr Klíma

27.2.21 ApiAstrum 1 Comments

Moje malá recenze knihy :) Chtěla bych nějak podpořit kmihkupectví a nakladatelství v této fakt blbé době! 

...luštěninová se spoustou zeleniny...od Petra Klímy...to je druhá velice vydařená inspirativní kuchařka známého kuchaře CountryLife, kterou vydalo nakladatelství SmartPress. Veganská - bez mléka a vajec, s méně lepku a cukru. Kniha je určená všem, kdo chtějí zařadit více zelených bílkovin, potravin dlouhověkosti, a naučit se vařit jednoduchá, zdravá a velmi nápaditá chutná jídla. Určeno samozřejmě ne jen pro vegany ;) Nutriční zpestření jídelníčku by mělo stát za vyzkoušení každému ;)

V úvodu nám autor, krátce připomíná některá nevzhledná jídla ze školních jídelen, která jistě stála u zrodu averze k luštěninám mnohých lidí. Přes nesmírné výhody konzumace luštěnin, uvádí smutnou skutečnost o množství spotřebovaném na osobu v naší zemi. Pojďte to změnit a inspirujte se třeba v této knize! Zkušený kuchař radí jak luštěniny správně připravovat - namáčení a zmiňuje specifika vaření, ale i třeba jejich fermentování. Čtenář zde také nalezne seznam a popis základních druhů luštěnin, které se dají koupit na našem trhu. Možná se budete sami divit kolik druhů a barev se dá sehnat ke kulinářskému kouzlení. Ostatně sama povedená obálka této knihy je v tomto dostatečně výmluvná! Všechny recepty a povídání jsou opět doplněné krásnými fotografiemi s jednoduchým efektním stylingem, podtrženo celkově venkovským nádechem. Velmi příjemné k prohlížení.

Ted už ale pojďme podle knihy vařit :) Klasické členění knihy-kuchařky na polévky, hlavní jídla a sladká jídla je prosté a dobré k rychlé orientaci v receptech. Jednotlivé podkapitolky jsou členěné podle hlavního druhu použité zeleniny. Toto za sebe hodnotím jako velmi dobře řešené! Snadno totiž najdete inspirativní recept a uvaříte zdravý a rychlý oběd z toho co právě máte k dispozici za suroviny doma nebo na zahradě. Občas vsunuté povídání o nějaké známé ale i nevšední zelenině a co si s ní v kuchyni počít dává knize přidaný rozměr.

Za mě jednoznačně povinná kvalitní česká kuchařka pro vegetariány a vegany. Recepty v kuchařce jsou všechny lahodná jídla pro celou rodinu! Takže potřebujete-li doma změnu, pestrost v jídelníčku nebo jen vhodně začlenit zdravější suroviny, velmi doporučuji mít tuto knihu doma po ruce. Mě se letošní zimu velmi osvědčila, když jsem měla krizi ;) Zdálo se mi, že už vařím stále stejné typy jídel...

Sympatický kuchař do obou svých knih otiskl pořádný kus sebe, své dlouholeté kvalitní práce, se kterou jsme se mohli dříve setkávat pouze v časopise Dobroty. Děkuji za neustálou inspiraci ve vege vaření a přeju hodně dalších úspěchů!

Naposedy jsem vyzkoušela tyto indické jáhly s květákem a mungo, lehce ostřejší.


Vyhlašuji SOUTĚŽ o knihu z nakladatelství SmartPress - ZELENINA Z EKOZAHRADY od Jaroslava Svobody. Druhou naprosto bezkonkurenční nádhernou knihu o permakulturním zahradničení a propojení s naším zdravím. Stačí napsat komentář ke každé mojí recenzi na knihy od SmartPress (na web, FB nebo IG) a současně doporučit jednomu příteli. Dám vám malou nápovědu: první recenzi jsem psala už asi před půlrokem, tato je teprve druhá.... bude jich do léta celkem 8 - pak vylosuji jednoho z vás, tak si posty ohlídejte, ta kniha za to myslím rozhodně stojí! Hodně zdraví a štěstí :)

1 komentář:

  1. Valounek3/24/2021

    Ty kuchařky pana Klímy jsou hodně fajn. Nedávno jsem si je objednávala přes slevový voucher a byla jsem z nich mile překvapená. S ničím si nezadají s etablovanými kuchaři, kteří řeší chuť, ale zdravý jídelníček jde stranou. Pan Klíma to pěkně kombinuje dohromady, takže se s ním najíte chutně ale i zdravě. :)

    OdpovědětVymazat