Domácí lékárna,

Kostivalová mast

17.4.21 ApiAstrum 5 Comments


Sezóna bylinek je už nějaký ten týden v běhu, i přes nepřízeň počasí. V týdnu, když se pár dnů dalo jsem se vrhla na radikálnější probírku v mém divokém bylinkovém záhonu. Nechávám zde několik let rostliny samovolně se vysemeňovat a rozrůstat. A tak nejen obří desetiletý drn meduňky byl usměrněn. Všude vysemeňěný kostival už byl po pár letech problémem co do prostoru. V jeho hlavní sezóně (v květu), není ani tak jeho výška problém jako jeho "rozkladitost" do stran a utiskuje mi tak jiné druhy. Milují ho včely a čmeláci, a tak jsem si část vyrytých sazenic dala na další místa na zahradě, dva mám v květináčích (daruji nebo vyměňuji s kamarády zahradníky ;) a jeden starší jsem si pro kvalitní tlusté kořeny konečně vyšetřila po těch letech pěstování na proslulou a blahodárnou mast. Konečně! Kořen by měl být minimálně 3-5 let starý, dostatečně velký!
 
Kostival obsahuje alantoin, který podporuje růst nových buňek a snižuje zánět. Mast z kostivalu se odpradávna používala na léčbu modřin, zánětů kloubů, natažených svalů, na dnu a artritidu, zlomeniny, ale i na problémy se žílami, jako krém na suchem a mrazem narušenou kůži na rukách...atd. Zkrátka její léčebné účinky jsou vcelku široké. Já jí dělala hlavně pro mé kluky, na ty jejich nohy věčně s modřinami nebo odřeninami v kraťasové sezóně. Výroba je opět velmi snadná! Jen bych chtěla ještě upozornit, nikdy nepoužívejte kořen vnitřně! Některé alkaloidy nepůsobí dobře na naše játra! 
 
SUROVINY:  
 
čerstvé velké kořeny kostivalu (vyryté na jaře nebo na podzim-mimo hlavní vegetační dobu) 
 
včelí vosk a olivový olej (v poměru 1:5) nebo se dá použít i kokosový olej (masožrouti použijí jistě tradičně sádlo ;) 
 
esenciální olej 
 
med
 
Kořeny důklaně umyjeme s použitím kartáčku a nasekáme najemno keramickým nožem (ten používam vždy při zpracovávání bylin!). Ve vodní lázni rozpustíme vosk v oleji a vložíme kořeny. Mícháme chvíli ve vodní lázni a vypneme. Necháme stát na plotně nebo pak ješte postavíme na topení, klidně na několik dnů, aby se co nejvíce účinných látek rozpustilo do masti. Pokud necháváme několik dnů odstát volně, před závěrečným scezením vložíme opět do vodní lázně. Před závěrečným přelitím můžete přidat oblíbený esenciální olej a lžičku medu. Hotovou mast přelijeme do tmavého kelímku nebo skleničky! Můžete skladovat při normální pokojové teplotě.
 




 

5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za recept na kostivalovou mastičku, ukládám si ho do počítače a určitě zkusím, doufám, že to nepokazím. Raději co se dá vyrobit doma, tak to vyrobím, moc toho nekupuji, aspoň s jistotou vím, co výrobky obsahují a že nijak závadné rozhodně nejsou, hlavně jsou vyrobené s láskou a péčí. Hodně tipů jsem viděla taky tady, tak ráda doporučím.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to já zase nedávám tolik na různé masti. Já jsem se dozvěděla, že při pravidelném užívání kotvičníku se mi zvýší energie a budu tedy více produktivní. Takový doplněk stravy se ostatně hodí když děláte v bance a potřebujete své klienty neustále něčím překvapovat a být jim na blízku.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Tuto mast dělávala moje babička a já se to od ní naučila. Moje kamarádka ji chce dát k Vánocům její babičce, tak ji asi něco také namíchám. Znám hodně lidí co mastičku dává jako dárek. Já ji dávala i dědovi, ale letos pro něho mám nachystanou peněženku - typickou dolarovku z https://www.penezenky-ahal.cz/dolarovky/ . Jsem zvědavá jaká bude jeho reakce :)

    OdpovědětVymazat