Zavařeniny

Falešné kapary

17.5.21 ApiAstrum 1 Comments

Používají se na chlebíčky a jednohubky nebo i přímo do některých jídel. Mají pikantní lehce nahořklou zajímavou chuť. Ty falešné ale podle druhu použité rostliny. Nejblíže k chuti pravých kapar mají ty pampeliškové. Příprava je velmi jednoduchá, tak proč to nezkusit ;) 
 
Kaparovník na zahradě tedy nemám, je to keřovitá rostlina původem ze Středomoří a asi by se jí u nás moc nedařilo a vymrzla by. Použila jsem poupata z toho co mám na zahradě. Už delší čas jsem chtěla vyzkoušet známé kapari z pampeliškových poupat, ale protože i originál kapari jsou naložená poupata, rozhodla jsem se vyzkoušet jich hned vícero druhů. Po chladnějším a deštivém počasí v uplynulých týdnech mám totiž na trsech pažitky i medvědího česneku veliké množství poupat. Použít ale můžete například i poupata lichořeřišnice, sedmikrásky atd.

 

Nálev nejprve svaříme:
500ml vody
200ml octa
1 lžíce cukru
1lžička soli (nebo se poupata předem se solí promísí a nechají odpočinout)
chilli paprička (pokud máme rádi ostřejší chutě svaříme společně a pak vyndáme)

čisté skleničky a víčka
libovolná poupata jedlých rostlin

Nasbíraná poupata propláchneme vodou a prosolíme, necháme odpočinout. Poté nasypeme do skleniček a zalijeme ještě teplým svařeným nálevem, zavíčkujeme a ještě zasterilijeme při cca 90°C asi 10 minut. V případě hodně horkého nálevu nesteriluji vůbec, podmínkou jsou ale kvalitní víčka, které se dobře přichytí.
 

 

1 komentář:

  1. Zajímavý nápad. Mě by to asi nikdy nenapadlo. Respektive já nemám moc ráda tu zemitou chuť pampelišek. Je ale zvláštní, že chuťově podobná echinacea tinktura mi zase tak moc nevadí. Ale jako když je to v nálevu, tak to bude samozřejmě chutnat jinak. Tak uvidíme. Pampelišek je teď všude dost. :)

    OdpovědětVymazat