Květákové bylinkové karbenátky s kukuřicí

Recept, který jsem dělala poprvé na podzim (na fotce jsou ještě naše domácí rajčata), jsem od té doby trochu doladila. Je to dobrota a trochu změna od hustých omáček a polévek, které teď v zimě u nás hodně "frčí" :) A proč ten květák jíst? Přečtěte si dále ;) Pohodovou neděli!


Květák obsahuje malé množství sacharidů a proteinů a skoro žádný tuk. Dále obsahuje provitamin A (betakaroten), vitamin B a E a významné množství vitaminu C (46 mg/100 g). Z minerálů obsahuje velké množství draslíku a nepatrné množství sodíku. Nachází se v něm i hodně vápníku, hořčíku, fosforu a železa a stejně tak i chrom, zinek, mangan, měď a selen.

Stejně jako ostatním druhům brukvovité zeleniny ani květáku nechybějí fytochemické antikarcinogeny, díky nimž lze květák využít při prevenci rakoviny.

Květák je výborný zdroj vitaminů, minerálů a stopových prvků, které usměrňují trávicí proces. Působí na celý trávicí trakt od žaludku po slepé střevo. Díky tomu, že je lépe stravitelný než jiné brukvovité rostliny, doporučuje se lidem se žaludečními chorobami (gastritidou, vředy, dyspepsií). Jelikož reguluje průchodnost střev, lze jej použít jak při zácpě, tak průjmu a též při podráždění nebo zánětu tlustého střeva.

Spolu s mrkví a chřestem je květák vhodný pro pacienty po akutní gastritidě nebo gastroenteritidě (zánětu žaludku a tenkého střeva).

Díky nízkému obsahu sodíku a tuků a velkému množství draslíku květák pomáhá zmírňovat problémy se srdcem a oběhovou soustavou. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit i lidé s hypertenzí či arteriosklerózou.

Přestože květák obsahuje minimum kalorií (25 kcal/100 g), vyvolává pocit sytosti. Vařený nebo připravený v páře je ideálním základem večeře pro každého, kdo chce zhubnout.

Květák je diuretikum a pročišťovač, urychluje vylučování přebytečné vody z tkání (edémy) a odpadních látek metabolismu. Jeho konzumace se osvědčila při selhání ledvin, artritidě, dně, otocích spojených s chorobami ledvin a při ledvinových kamenech.

V posledních letech probíhají četné výzkumy, které zkoumají protirakovinné účinky květáku, brokolice, zelí a jiné druhy brukvovité zeleniny. Zjistilo se, že rozvoji rakoviny brání dva druhy fytochemikálií (sirné glykosidy a sloučeniny indolu), jichž brukvovitá zelenina obsahuje relativně velké množství. Tyto látky zpomalily tvorbu zhoubných nádorů u laboratorních zvířat, která byla předtím naočkována karcinogeny (např. benzpyrenem).

Konzumace květáku a příbuzné brukvovité zeleniny se doporučuje osobám se zvýšeným rizikem onemocnění zhoubným nádorem z jakýchkoliv příčin — např. výskyt v rodině či působení karcinogenních vlivů (záření, tabák, alkohol a jiné). Ten, komu již určitý typ rakoviny diagnostikovali a podstupuje nyní léčbu, by měl do svého každodenního jídelníčku zařadit některý druh brukvovité zeleniny, např. květák, brokolici, zelí nebo ředkev.
 https://www.magazinzdravi.cz/kvetak-20090121

1 květák
6 lžic kukuřice
2 lžičky provensálských bylinek
3 stroužky česneku
sůl, pepř
1 vejce
5 hrstí ovesných vloček
1 lžička kmínu
4 lžičky lahůdkového droždí

kukuřičná strouhanka
olej na smažení

brambory

Květák očistíme a rozdělíme na růžičky. V osoloené vodě uvaříme, vodu (vývar) scedíme a použijeme třeba na polévku ;) Vychladlý květák rozmačkáme a smícháme s ostatními surovinami. Rukama tvarujeme karbanátky, které před smažením obalíme ve strouhance. Podáváme s bramborem (já udělala šťouchané s dýní) a čerstvou zeleninou dle sezony.

Svíčky z mezistěn včelího vosku

Vyrobit si doma vlastní svíčku z mezistěn je velmi snadné, i pro děti. Stačí šikovné ruce, svíčkový knot a mezistěny - předtištěné pláty včelího vosku, které se používají k přípravě nových rámků do úlu k usnadnění práce včelám a tak trochu i kontrole nad pevností základu i tvarem budoucího plástu.
Svíčky ze včelího vosku krásně provoní a zároveň vyčistí místnost od různých pachů, ale i patogenů. Parafínové svíčky doma používáme minimálně, snad jen ve spěchu do aromalampy. Protože i čajovky se dají doma snadno vyrobit ze včelího vosku :) ale o tom zase jindy. O působení včelího vosku a rozdílech oproti parafínu jsem už psala před pár lety obsáhleji zde.
Svíčky se dají vyrábět celoročně. Pro děti ideální tvoření! Není v podstatě co zkazit. Materiál je to přírodní a výsledek je až na výjimky téměř vždy dobře použitelný! V létě jsme je dělali na dětském dnu ve velkém množství a nakrájený vosk jsme si nechávali ležet na slunci, aby byl krásně změklý. V zimě synové dělali také větší várku a podarovali hodně blízkých o Vánocích vlastnoručně vyrobeným dárkem. Nahřívali jsme vosk na topení. Nikdy jsme žádnou nemuseli vyhodit, protože by se vyloženě nepovedla. Jednou jsme měli svíčku málo utaženou a vytáhl se z ní knot. Vše se ale dalo znovu napravit..... V obchodech se včelařskými potřebami vše zakoupíte. Pokud nevčelaříte, ale znáte ve svém okolí nějakého včelaře, požádejte ho o zakoupení mezistěn. Většina včelařů touto dobou začíná připravovat nové rámky, aby byli dobře připraveni na nadcházející jarní populační expanzi včelstva, ale i na výměnu starých rámků. Požádejte např. o společnou objednávku... provoní vám celý dům! Moc doporučujeme!


mezistěny, knot, kráječ a nůžky - vše co potřebujete ;)
knot necháme na jedné straně přesahovat a zatlačíme ho podél jednoho okraje, tento pak stáčíme jako palačinku a snažíme se vosk stlačovat k sobě -těsně kolem provázku

Nedělní kroupová s uzeným (tempehem ;)

Dlouho jsem nepřidala recept, tak tady je! Výtečná polévka, která zahřeje a dodá potřebné živiny všem vegetariánům i veganům ;)


1 veliká cibule
slunečnicový olej
himalájská sůl
2l horké vody nebo zeleninového vývaru
drcený kmín
majoránka
tymián

černý pepř mletý
česnek
mrkev
celer
čerstvá petrželka
1 balení uzeného tempehu
2-3 hrsti ječných krup

Kroupy namočíme alespoň na 4 hodiny. Na oleji zpěníme cibulku, osolíme, přidáme koření, na malé kousky nakrájenou zeleninu. Lehce orestujeme a podlijeme vývarem. Přidáme i s vodou ve které se namáčely kroupy a vaříme je do změknutí. Na závěr přidáme nakrájený tempeh a ještě chvilku provaříme. Podáváme s čerstvou petrželkou.

Granola s vanilkou a sušenými jahodami

Takové zdravější mlsání... ;) Po víkendu provoněném vánočním kořením, byla chuť na něco uplně z jiného soudku než je cukroví :) Větší chuťě na vydatnější jídla má v zimě asi každý, u nás je teď často ke svačině a snídani kaše nebo polévka... Zpracované letošní vlašáky jsou u nás výtečné oproti těm loňským a taková granola, na vydatné svačiny a snídaně, mě napadla jako vhodná satisfakce za to zdlouhavé louskání :)
Část surovin na granolu jsem měla z vlastní zahrady, i ty sušené jahody, a to je pak radost tvořit! Granolu rádi zobeme i samotnou jen tak, i když jsou pak drobky všude :) Tak tedy další moje variace na dobrotu právě přistála na blogu ;) Ať vás také posilní a hlavně chutná! Jinak je to také pěkný jedlý dárek, stačí ještě sehnat nějakou pěknou sklenici...


3 hrnky ovesných vloček (nebo jiných)
1 hrnek slunečnicových semínek
2 hrnky lehce opražených vlašských ořechů
3 velké lýíce kokosového oleje
vanilkový prášek
3 lžíce sirupu z ječného sladu

Nejlépe rukou ve velké míse všechny suroviny a promneme, aby se vše obalilo olejem, sirupem a vanilkou. Pečeme v troubě při 160°C 15 minut, pak vařečkou promícháme a opékáme dalších 15 minut.

Pečená dýně se sezamem

Takto můžete připravit nejen dýni, ale i cukety nebo lilek. Je to snadná dobrota vhodná jako příloha, samotná nebo do pomazánek atp. ...


dýně (různé druhy) nebo lilek, cuketa..
tymián
rozmarýn
čerstvě namletý pepř
himalájská sůl
sezamová semínka (bílé i černé)
olivový olej
utřený česnek

Dýni rozkrojíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky.  Vložíme do mísy, kde zasypeme kořením a zakápneme olejem. Potom rozložíme na plech a pečeme asi 30 minut při 180°C.

Zvířátka z kaštanů a jiné...

Tento týden jsme marodili :( Skolilo to i mě, a tak jsme po prvních proležených dnech rádi sahli po nějakém tom domácím společném tvoření. A samozřejmě z přírodních materiálů, protože nám to venku už chybělo! Naštěstí jsme doma měli zrovna zásobu čerstvých kaštanů díky synům všesběratelům ;) A tak jsme vedle tradičních kaštanových zvířátek vyráběli i trochu jinou podzimní dekoraci a já také něco praktického pro školáka k trénování...

1. Zvířátka z kaštanů, na hraní i k podzimní dekoraci (čerstvé kaštany, nebozez, párátka/špejle/sirky, šípky, žaludy, slupky od kaštanů, větvičky, permanentní fixy...)


2. Pavučiny k dekoraci pro zručné a trpělivé tvořily (kaštan, špejle, nebozez, vlna)


3. Abeceda/písmena pro prvňáčky (kaštany, permanentní fix)

Nakládané chilli papričky

Zpracováno!!! Větší exempláře (výpěstky ;) nakrájíme celé i se semínky, ty malinkaté papričky naopak stojí zato zachovat celé, gurmáni to ocení :) Nakládat můžete do octového roztoku nebo zkrátka jen do vody. Jde hlavně o co nejlepší zachování paprikové chuťi a pálivosti. Octový roztok, který přidávám do návodu je ale trošku jiný než ten klasický, který známe z okurek. Není tak kyselý, je jemnější a ozvláštňený hřebíčkem. Kouzlo zachování co největší pálivosti a konzistence papriček-čerstvé křupavosti, ne rozbředlosti, tkví v tepelném zpracování. Dlouze vařené papričky moc změknou a ztratí téměř veškerou pálivost. A to u exkluzivních druhů nechceme...takže jde se zásobit! Já sklidila i ty uplně malá prťata :) Máme jich dost, a tak někomu podaruji třeba k Vánocům...
Papričky použijete do salátů, na jednohubky, na pizzy, do nakládaných sýrů atd. Nebo jen tak samotné na testování s kamarády ;)


Pěkné zdravé papričky nakrájíme nebo rovnou celé naskládáme do čisté skleničky (používáme rukavice!), zalijeme horkým lákem nebo horkou vodou, dobře uzavřeme a necháme přisát víčko. Někdo otáčí zavařeniny dnem vzhůru, já to nedělám a také se mi nekazí. Víčko navíc zůstává čisté a to je k uskladnění velké plus! Alespoň z mých zkušeností

2,1 l vody
500ml octa
200g třtinového cukru
80g himalájské soli
3 ks bobkového listu
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
5 hřebíčků

Všechny suroviny svaříme v hrnci.