Tradice do vege

Žitné halušky

26.6.15 ApiAstrum 0 Comments

(na obrázku, stírané nožem z prkénka-ala noky)

500g celozrnné žitné mouky
2 vejce
sůl
450 ml vody
1 balení kysaného zelí nebo pickles
2 cibule nebo 1/2 celeru
olivový olej

Z mouky, vajec, soli a vody umícháme těsto velmi lepivé konzistence, popř. doladíme vodou nebo moukou. Přes síto na halušky nebo jen tak stíráním nože z prkénka tvoříme halušky, vaříme v osolené vodě. Až vyplavou ihned je vylovíme nebo se rozvaří. Dáme do mísy a zacákneme olivovým olejem, aby se při chladnutí neslepily. Na pánvi lehce orestujeme cibuli nebo na malé kostičky nakrájený celer a přidáme k haluškám. Zelí ze sáčku lehce pokrájíme a vše dohromady s haluškami promícháme.

0 komentářů: