Jáhly

Jáhly s mákem

17.7.15 ApiAstrum 1 Comments

Jáhly mám moc ráda, hlavně nasladko. Proso pochází původně z Afriky a u nás bylo jednou z hlavních obilnin Slovanů, dokonce se z něj vařilo pivo a pálila kořalka. V Číně je známé už více než 5000 let a používali ho už ve starém Egyptě.
Jáhly vynikají obsahem železa, fosforu, manganu a vitamíny skupiny B. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, jsou bezlepkové a mají dost vlákniny. Díky vysokému obsahu křemíku jsou také ideální pro těhotné.


200g jáhel
600ml obilného mléka
mořská sůl
3-4 mrkve nebo 2 jablka nebo od obojího :)
200g modrého máku nebo jiných semínek a ořechů
2 lžičky skořice
200g nesířených rozinek
2 lžíce agávového/javorového sirupu nebo ječného sladu nebo medu

Jáhly propláchneme vodou (české jáhly mají větší kuličky a ty je nutné před vařením ještě spařit aby nebyly nahořklé) a dáme vařit v mléce se špetkou soli na asi 10 minut. Během varu umeleme mák, já to dělám v kafemlýnku, najemno nastrouháme mrkev (jablka nahrubo) a s rozinkami navrstvíme na jáhly ještě během varu. Na závěr promícháme se sirupem a podáváme teplé, můžeme zakápnout sezamovým olejem, má jemnou oříškovou chuť.

1 komentář: