Zavařeniny

Rybíz alá brusinky

17.7.15 ApiAstrum 0 Comments

Konzistence je asi jako džem, dá se použít nejen na sladká jídla, ale i k omáčkám jako ovocný kořeněný sladko-kyselý dip.


1kg červeného rybízu
500g třtinového cukru
8ks hřebíčku (rozmělníme v hmoždíři nebo umixneme v kafemlýnku)
2 lžičky skořice
1 lžička citrónové kůry
1 lžička sušeného zázvoru
1 citrón na šťávu
10g jablečného pektinu

Rybíz otrháme ze stopek, opláchneme a vložíme do hrnce kde se bude vařit. Přisypeme cukr a koření, vše dobře ale šetrně promícháme, aby se kuličky rybízu moc neporušily, přiklopíme a dáme do lednice na 24 hodin uležet. Druhý den si připravíme sklenice a víčka-pečlivě je umyjeme a vyvaříme. Do hrnce s rybízovou směsí přidáme šťávu z citrónu a pektin a dáme vařit. Rozvařujeme asi 10 minut, nemícháme aby se kuličky rybízu moc nerozpadly. Sbíráme opatrně pěnu vzniklou vařením a horkou hmotou plníme skleničky, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 minut.

0 komentářů: