Polévky

Bramboračka

22.8.15 ApiAstrum 2 Comments


1 cibule
slunečnicový olej
sůl
2-3 brambory
1 lžička mletého kmínu
1 lžíce sušené majoránky
20g sušených hub
1 mrkev
1/4 celeru
5-6 stroužků česneku
ječná mouka (nebo jiná bezlepková mouka)
pepř
velký svazek petrželové natě
2l vody

V hrnci osmažíme cibuli a česnek na plátky, osolíme, zalijeme asi litrem vroucí vody a přidáme brambory nakrájené na kostičky, houby, koření a nastrouhanou mrkev s celerem. Vaříme asi 10minut, podlijeme asi 1/2 litru vody a přidáme 3-4 plné lžíce ječné mouky, rozkvedláme a necháme alespoň 10 minut vařit, dosolíme, opepříme. Klasickou jíšku nedělám. Do hotové odstavené polévky vmícháme nasekanou petrželovou nať.
Místo brambor je dobré pro obměnu použít kedluby anebo pohanku-polévka se jí i sama zahustí.

2 komentáře:

  1. Já jsem klasickou jíšku nikdy neuměla a tak mívám takový jeden zlepšovák. Když suším houby, tak krásné pěkné hřiby si dám bokem a usuším je úplně co nejvíc, aby se snadno zlomily a neohýbaly. V tomto stavu je rozmixuji a uchovávám jako domácí "houbové" koření. Po přidání lžičky do houbovky a povaření ji hezky zahustí a dodají silnější houbovou chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super tip, také mě to už dřív napadlo, jenže u nás nemáme houby každy rok. Letos už něco mám, dalo by se zkusit něco jako houbobá vegeta!

      Vymazat