Fermentace,

Kvašená zelenina se solí (Pickles)

7.8.15 ApiAstrum 0 Comments

Kvašení, neboli fermentace patří k nejstaršímu způsobu uchování potravin. Kvašené potraviny se dají nalézt v téměř každé kultuře: kysané zelí, kváskový chléb, pivo, umeboši, miso, tempeh, bílý živý jogurt....

Během kvašení se vláknina ze zeleniny stává lépe stravitelnou a vznikají velmi prospěšné látky, které v syrové zelenině nenajdete, jako bakterie kyseliny mléčné. Kvašená zelenina obsahuje spoustu minerálů a enzymů, obsah vitamínů se zvyšuje. Dodá tělu probiotika a zvyšuje celkovou odolnost.

Kvasit lze prakticky jakoukoliv zeleninu, nejen zelí. Kvasit můžeme zeleninu kořenovou, listovou i divokou, včetně různých bylin. Nakrájíme najemno nebo nastrouháme a osolíme maximálně 10g soli/ 1kg zeleniny, smícháme s bylinami nebo kořením. Já to dělám ručně, je potřeba to dobře promačkat, aby zelenina pustila dostatek šťávy. Pak už jen stlačíme v kvasné nádobě aby šťáva vystoupala nad přítlačnou destičku jinak se zelenina zkazí, a necháme stát při pokojové teplotě asi 3-4 dny. Klasické české zelí chce až týden aby pěkně zkyslo. Hotové pickles přendávám do těsné krabičky a v lednici vydrží asi měsíc.



Příklady:
1/2 kapusty
2 velké mrkve
1/2 pórku
1/2 lžičky soli
2 lžičky kurkumy
1 lžička  římského kmínu
1 lžička tmavého hořčičného semínka

nebo

kedlubny
bobkové listy 
kmín
sůl

0 komentářů: