Polévky

Cibulačka

27.9.15 ApiAstrum 0 Comments

Jednoduchá, rychlá, zdravá a posilující polévka. Cibule je známé prebiotikum, tedy papání pro naše probiotika - bakterie ve střevech. Ječnou mouku už doporučovala Magdaléna Dobromila Rettigová jako zavářku do polévek. Odvar z ječmene se považoval za velmi léčivý a taková zavářka z ječné mouky spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, váže toxické látky z metabolismu, podporuje funkci jater a je dobrá i při horečkách.  Mouka nemá příliš lepku a proto se z ní nepeče moc dobře, míchá se se špaldovou moukou. Makrobiotika považuje ječmen za změkčující a zvláčňující, pomáhá uvolnit živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin, dětem prý dodává vitalitu a podporuje jejich vývoj a růst.
 Zdroj: Bio Abecedář Hanky Zemanové

8 větších cibulí
2 lžíce ghí
asi 2 lžičky mořské soli
pepř
1 lžička tymiánu
5 vrchovatých lžic ječné mouky
2 vejce
svazek petrželové natě
2l vody nebo zeleninového vývaru

Dvě cibule nakrájíme a osmažíme v hrnci na ghí, dolijeme vodou nebo vývarem, přidáme sůl a koření, zahustíme a přidáme 4 nakrájené cibule. Po změknutí cibule vše rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme poslední 2 najemno nakrájené cibule a zakvedláme 2 vejce. Chvíli povaříme a do hotové polévky vmícháme nasekanou petrželku.

0 komentářů: