Kamut

Kamutové rizoto

17.9.15 ApiAstrum 0 Comments


250g Kamutu
250g  rýže natural nebo bulguru
2 mrkve
kukuřice (Boduel 340g)
hrách nebo 2 hrsti mražených česnekových stvolů
1 velká cibule
2 lžičky tymiánu nebo jiné oblíbené bylinky
mořská sůl

Kamut a rýži vaříme společně v jednom hrnci v osolené vodě asi 1 hodinu, slijeme zbylou vodu a necháme ještě dojít přiklopené než si připravíme směs zeleniny. Na pánvi orestujeme cibuli, osolíme, pak přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, kukuřici a česnekové stvoly a můj oblíbený tymiánek :) Je potřeba to trochu podlít vodou, přiklopíme a chvilinku dusíme, max. 5 minut a je hotovo. Promícháme s kamutem a rýží a podáváme posypané kozím sýrem a petrželovými lístky.

Kamut - je to předchůdce dnešní tvrdé pšenice, která pochází pravděpodobně z úrodné oblasti mezi Egyptem, Eufratem a Tigridem. Pěstoval se tam před více než 5000 lety! Říká se že po 2. světové válce ho jeden pilot přivezl hrst ze staroegyptské hrobky svému příteli do USA. Později začala tato rodina prapšenici množit a pojmenovali ji Kamut, což je staroegyptský název pro pšenici, který znamená "duše Země". Zároveň se jedná o registrovanou značku, díky které je tato vzácná obilovina chráněná před křížením či jiným zneužitím. Proto Kamut neprošel na rozdíl od jiných druhů obilí procesem hybridace ani genetických úprav. Zachoval si tak původní vlastnosti, nenarušené chromozónní prvky a speciální výživné hodnoty. Zrnka jsou 2-3krát větší než zrna běžné pšenice, mají výraznou až skoro máslovou chuť a snadno se tráví.  Obsahuje o 20-40% více bílkovin než běžná pšenice, má mimořádně vysoký obsah selenu, významného antioxidantu, obsahuje i mnoho zdraví prospěšných tuků, zinku a hořčíku. Oproti ostatním cereáliím obsahuje o 30% více vitamínu E, má také více lipidů, které dají více energie než cukry a glycidy.
Zdroj: Bio Abecedář Hanky Zemanové

0 komentářů: