Kosmetika

Zklidňující a promašťující mast na vyrážky a ekzémy

17.9.15 ApiAstrum 0 Comments

Velmi vhodné mazání pro atopickou kůži, různé dětské lišeje, vyrážky i na odřeniny apod. Sama si ho mažu na obličej když cítím potřebu a nepohodlí, dětem na různé kožní neduhy jako prasklé koutky, suché tváře nebo vyřážku na bradě z neustálého slintání :)


Na klasický 50ml kelímek od pleťového krému potřebujete:

10g kakaového másla
15g bambuckého másla
12g mandlového nebo jojobového oleje nebo jiného vhodného oleje
5g lanolínu
8g glycerínu
2g urey

Olej, másla a lanolín rozehřejeme ve vodní lázni, potom do směsi zašleháme glycerín a v hnoždíři najemno utřenou ureu.
Krém několik dnů zraje než začne tuhnout, po pár dnech (asi 2-3 dny) je potřeba ho dobře promíchat, zemulgovat, někdy se udělají i hrudky.
Promíchat můžete ručně špejlí, obrácenou stranou lžičky nebo ručním napěňovačem mléka, stojí kolem 100Kč. Je ale potřeba mít vše dobře čisté.
Druhý den ještě znovu promícháme, teď už jenom ručně a je hotovo.
Někdy to dost ztuhne ale to nevadí, na kůži se krásně rozetře a vsákne a bude sametová a voňavá. Lanolín a glycerín podrážděnou pokožku vyživí a zjemní hrubost vyrážky, ustane i pálení či svědění....takže hnusný kortikoidy půjdou do koše, zkuste to také!

Lanolín -  je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze jej použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě, též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny.
Glycerín -  glycerol neboli glycerín, je hygroskopická bezbarvá viskózní kapalina bez zápachu, sladké chuti. Je důležitou organickou sloučeninou, neboť je ve formě svých esterů součástí tuků. Hlavním zdrojem glycerolu jsou přírodní tuky. Při výrobě mýdla se působením hydroxidu sodného nebo draselného tuky štěpí na glycerol a směs alkalických solí alifatických kyselin, které jsou podstatou mýdel. Glycerol se používá. v kosmetických výrobcích, zejména jako přísada v hydratačních krémech a mýdlech
 Urea - urea se uplatňuje v průběhu fylogenetického vývoje jako biologicky významná látka umožňující od úrovně obratlovců přechod z vodního do suchozemského životního prostředí. Uplatňuje se v úpravě osmotických podmínek při regulaci průniku vody kožním povrchem a na vrcholu vývojové řady u člověka se uplatňuje ve formaci a funkci kožního povrchu a epidermální bariéry se specifickým zaměřením na vazbu vody v kožním povrchu. Její biologická povaha dává záruky netoxičnosti a nealergizace.

0 komentářů: