Rostlinná mléka

Domácí obilná mléka a nápoje

11.10.15 ApiAstrum 0 Comments

Pokud máte výkonný mixér, bude pro vás výroba domácích obilných mlék a nápojů vždycky zábavná hra na objevování nových chutí různým kombinováním oblíbených surovin. Každému chutná něco trochu jiného jak jsem se sama přesvědčila na své rodině. Ladila jsem a ladila, ale vždycky se našel alespoň jeden komu to moc "nejelo".

Obilná mléka

Osobně upřednostňuju výchozí surovinu spíše uvařenou než jen namočenou nebo naklíčenou, konzistence a chuť mléka není totiž tak dobrá- bývá výce cítit na jazyku moučná škrobovitost. Můžeme to přecedit, ale mléko je potom takové vodnaté. Dál tyto mléka požívám třeba do palačinkového těsta a na pečení, neoslazené a neochucené jsou dobré jen některé jako třeba mandlové, děti mi je jinak odmítají pít.


Experimentovala jsem s přidáváním dalších ingrediencí a začaly vznikat různé obilné nápoje (průběžně sem budu přidávat další vychytané kombinace) :

Rýžové mléko s kokosem
1l osmotické vody
150-200g uvařené rýže, nejlépe mléčné
50-100g vého nebo agávového sirupu
2-3 vrchovaté lžíce kokosu

Nápoj jsem scedila a rýžovo kokosovou hmotu jsem smíchala s kakaem, chia a sirupem a dala vychladit do lednice jako výborný dezert pro děti. Ostatně obilné nápoje cedím jen když je chci nalít dětem do lahviček, aby jim to teklo :)

Rýžové mléko s raw kakaem
1l osmotické vody
200g uvařené rýže, nejlépe mléčné
100g medu
1 vrchovatá lžíce máku
1 vrchovatá lžíce raw kakaa

0 komentářů: