Tradice do vege

Gulášová polévka z hlívy ústřičné (falešná drštkovka :)

18.11.15 ApiAstrum 0 Comments

Tato dřevokazná houba je velmi ceněna jako posilovač imunity a je třetí nejvyužívanější houbou na světě (po žampionech a shitaké). Má pozitivní vliv na naše zdraví-obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, betaglukany, bílkoviny a enzymy. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, zlepšuje peristaltiku střev a urychluje metabolismus, zpomaluje příznaky stárnutí, působí proti ekzémům, bradavicím apod.


300g hlívy
300g brambor
1 cibule
4 stroužky česneku
slunečnicový olej
1 lžička mletého kmínu
2 lžičky majoránky nebo tymiánu
2 lžičky sladké papriky
2l vody nebo zeleninového vývaru
6 lžic ječné mouky nebo pohanky lámanky na zahuštění
mořská sůl
pepř

Na oleji orestujeme postupně najemno nasekanou cibulku a česnek na plátky, na kostky nakrájené oloupané brambory a nakonec přidáme na chvilku na proužky nakrájenou hlívu (jako falešné drštky). Trošinku podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme asi 5 minut. Potom přidáme koření a zalijeme vodou (vývarem), můžeme zakvedlat i ječnou mouku pokud chcete polévku hustší, mouka se stihne dobře provařit (málokdo ví že po zahuštění by se měla mouka minimálně 15 minut provářet!). Vaříme do měkka asi 30 minut a dochutíme ještě solí a čerstvě umletým pepřem. Podáváme s pečivem, pokud jsme zahustili bude nám stačit polévka samotná. Můžeme také zjemnit obilnou smetanou nebo na talíři ozdobit bílým jogurtem.

0 komentářů: