Teplé nápoje

Tymián proti kašli

18.11.15 ApiAstrum 0 Comments

Mám moc ráda tymiánek, zakrslý nenápadný a voňavý keřík z čeledi hluchavkovitých mi připomíná Středomoří a jeho atmosféru.  Mám svůj v zásobě ze zahrádky a nepoužívám ho jen do pokrmů, ale i na čaj nebo do koupelí.


Tymián se používá samostatně jako čajový nálev nebo ve směsích s dalšími podobně působícími bylinami (levandule, heřmánek..). Je velmi účinný při akutních i chronických katarech dýchacích cest, zánětu průdušek i dávivém kašli. Ze stejného důvodu se používá do koupelí nebo jako kloktadlo k vyplachování při zánětech sliznic v ústech a nosohltanu i proti zápachu z úst. V lidovém léčitelství se navíc využívá schopnost podporovat trávení při lehčích poruchách v oblasti žaludku a střev. Éterický olej se částečně vylučuje plícemi a proto zde může přímo působit. Vzhledem k vysokému obsahu thymolu má silnou schopnost ničit choroboplodné zárodky (bakterie, plísně, střevní parazity apod.).
Pozor neměl by se ale používat příliš dlouho ve vysokých dávkách (všeho moc škodí nebo chcete-li všeho s mírou) a přípravky s čistým tymiánovým olejem rozhodně nedávejte kojencům a malým dětem, slabší čajík jim ale neuškodí, naopak je to lepší než průmyslová léčiva :) (samozřejmě pokud se nejedná o akutní stav).

Příprava čaje pro 1 osobu:

1 šálek vody
1 lžička sušeného kvalitního tymiánku (kvetoucí nati)
1 lžička medu

Zalijeme horkou vodou a necháme 10-15 minut přiklopené luhovat. Pijeme po šálcích několikrát denně vždy čerstvě připravený čaj doslazený medem.

Tymiánová lázeň:

100g sušeného tymiánu
1l vody

Zalijeme horkou vodou a necháme 10-15 minut přiklopené luhovat a pak přidáme scezenou tekutinu do vody na koupání, páry se zhluboka vdechujeme.

0 komentářů: