Saláty

Jablečno-mrkvový salát trošku jinak ;)

19.11.15 ApiAstrum 0 Comments

Vitamínová bombička a skvělá kombinace. Provází mě od dětství neustále. Dělali jsme ho doma, dostávali jsme ho ve škole, později jsem si ho začala dělat sama, po porodu mi ho přinesla babička do nemocnice na zotavení a také mi výborně podporoval tvorbu mateřského mléka, když jsem kojila svoje děti-což je samo o sobě důkazem bohatosti důležitých živin, vitamínů a minerálů. V té době jsem také vymyslela "upgrade" tohoto salátu-místo vody s citrónem a cukrem jsem začala používat čerstvou šťávu z pomerančů. Mnohdy není ani potřeba doslazovat, záleží na chuti ovoce, která je pokaždé jiná. Pomeranče doporučuji ty menší v síťce - na džus. Maji tenkou slupku, která by se stejně špatně loupala a bývají velmi sladké.


cca 1:1 jablek a mrkve
čerstvá pomerančová šťáva
1 lžička kvalitního oleje (olivový, sezamový, bodlákový, konopný...)

Můžete ještě přidat:
cirónová šťáva
agávový sirup
sirup nebo pyré z rakytníku

Jablka nastrouháme nahrubo, mrkev najemno. Zalijeme čerstvou pomerančovou šťávou tak, aby bylo vše ponořené jinak nám jablka hned ztmavnou a přidáme trošku oleje pro vstřebání vitamínů rozpustných v tucích. Citrón a sirup obvykle vůbec nepoužívám, ale záleží na vás jestli chcete sladší nebo kyselejší salátek, každopádně velmi také záleží na chuti jablek a pomerančů.

0 komentářů: