Dorty

Mrkvový dort

30.11.15 ApiAstrum 0 Comments

Velmi lahodný dortík. Těsto je s mrkví pěkně vláčné a šťavnaté, určitě si ho zamilujete! A ještě jedno plus, je velmi snadný na přípravu, zvládnou ho i méně zruční kuchtíci, není na něm totiž co zkazit. A když nestíháte upečte si ho jenom jako buchtu v pekáčku a bez polevy, i tak zaručeně zmizí :)



400g špaldové hladké mouky
150g-200g třtinového cukru nebo adekvátní množství agávového sirupu
350g jemně strouhané mrkve
150ml olivového oleje
100g lehce opražených nadrobno nasekaných vlašských ořechů
1/2 lžičky soli
4 vejce
šťáva z 1 pomeranče nebo menší hrnek kvalitního pomerančového džusu
1 sáček vinného kamene (17g)
1/2 lžičky mleté skořice
trošku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

kokosový olej
strouhaný kokos

Poleva:
3 lžíce kokosového oleje
10 datlí
3 banány
3 lžíce citrónové šťávy

strouhaná nebo sušená citrónová kůra (nebo pomerančová)

Najemno nastrouhanou mrkev, mouku, ořechy, vinný kámen, sůl, skořici a muškátový oříšek dobře smícháme ve velké míse. Olej, vejce, sirup a pomerančovou šťávu si lehce metličkou promícháme vedle v menší misce. Smícháme sypkou směs s tekutou a všechno dobře spojíme. Dortovou formu si vymažeme kokosovým olejem a vysypeme strouhaným kokosem. Vlijeme těsto do formy a pečeme při 175°C asi 1 hodinu.
Suroviny na polevu dáme všechny do mixéru a rozmixujeme dohladka. Vychladlý dort podélně rozřízneme, namažeme 1/2 polevy a zpátky přiklopíme. Zbytek namažeme nahoru, většinou se těsto vyboulí-tak ho před mazáním trošku seřízneme. Ozdobíme strouhanou nebo sušenou bio citrónovou kůrou nebo půlkami vlašských ořechů a necháme minimálně 1 hodinu odpočinout a propojit v lednici!
 

0 komentářů: