Zavařeniny

Pečená švestková povidla

11.11.15 ApiAstrum 0 Comments

Švestky každoročne sbíráme až v listopadu, nahoře zůstanou jen nejzdravější kusy a navíc jsou medově sladké. Nejlepší na pálenku nebo na povidla :) Stačí pod strom rozprostřit plachty a pořádně s ním zatřást. Musím říci že z celého košíku byla červivá jen jedna, takže selekce na stromě funguje-spadají jen červivé!


Švestky dobře omyjeme, vypeckujeme a rozmixujeme-pečení pak trvá o něco kratší dobu. Nalijeme do pekáče, klidně až těsně pod okraj, přidáme skořici a zázvor a při 200°C pečeme odkryté několik hodin. Doba pečení záleží na velikosti pekáče a jeho naplněnosti, dále také na tom jakou konzistenci povidel si přejeme. Obecně platí pro klasický pekáč úplně plný: 4 hodiny-švestková pomazánka, 5 hodin-tuhá povidla. Já letos zvolila pomazánku protože se mi tuhá povidla špatně dostávaly ze sklenice ven ;) Povidla se vůbec nepřipálí a není nutné je míchat! Já ke konci občas promíchnu oschlý škraloup na povrchu a rovnou si beru vzorek na zkoušku konzistence po zchladnutí.
Mám jich letos opravdu hodně a napadlo mě že by z toho šla udělat i dobrá švestková omáčka, tak ji tu třeba časem najdete...

0 komentářů: