Indická kuchyně,

Rýžové nudle s tempehem

5.11.15 ApiAstrum 0 Comments

Tempeh je poměrně oblíbená potravina makrobiotiků. V Indonézii se prodává zabalená do banánových listů na tržištích. Surovinou pro přípravu jsou obvykle sojové boby, ale dělá se i z rýže nebo fazolí. Plíseň, která se podílí na přeměně bobů na pochoutku, žije v přírodě na listech banánovníku a ibišku. Sušená kultura Rhizopus oligosporus se dá sehnat a vyrobit si tempeh i doma.

  
2 lžíce ghí
1 cibule
1 velká mrkev
150g hrášku
150g kukuřice
1 červená paprika
čínské sušené houby
200g tempehu
2 stroužky česneku
1 lžička kari
slunečnicový olej
sůl
rýžové vlasové nudle

Nejprve je nutné tepelně upravit tempeh. Jistě jsou lidé, kteří tempeh jedí i "syrový", to ale důrazně nedoporučuji, protože plíseň ráda poroste i ve vlhkém teplém prostředí našich střev. Pokud jste ještě před tím jedli nějaké ovoce nebo něco z kokosu máte zaděláno na problém. Je nutné tempeh dobře prohřát až do středu na min. 90°C. Nejvhodnější a taky tradiční úprava je smažení a fritování v oleji, dá se ale také pražit, vařit i v páře. Přidává se do polévak, gulášů, k haluškám, jako chipsy, na pomazánku........
Tempeh si nakrájíme na tenčí kostičky, zakápneme olejem, přidáme kari a utřený česnek a dobře promícháme. Vhodíme do rozpáleného oleje a smažíme dokud není zlatavě hnědý a křupavý.
Dáme si vařit rýžové vlasové nudle.
V hlubší pánvi (nejlépe wok) rozpálíme ghí a vhodíme nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme nastrouhanou mrkev, nasekanou papriku, houby, hrášek, kukuřici a další chvíli (asi 1 minutu) smažíme. Na závěr vložíme ke krátkému osmahnutí i nudle, pak vmícháme upravený tempeh a ihned servírujeme dokud je tempeh křupavý. Dochucuje se omáčkou shoyu a podává se salátem z pekingského zelí, kimči nebo pickles.
A protože jsou nudle velmi jemné, velmi doporučuji je nepřidávat do pánve, ale rovnou servírovat na talíř a směs až na ně a tempehem klidně posypat-zůstane déle křupavý. Mě se totiž totálně roztrhaly a už to tak hezky nevypadá ;)

0 komentářů: