Polévky

Polévka z červené řepy s křenovým jogurtem

6.12.15 ApiAstrum 0 Comments

Boršč, borscht, borsch, borsjt, barszcz .......pokaždé jinak, ale vždy z červené řepy :) Oblíbená polévka v Rusku a na Ukrajině, ale také v Polsku i Bulharsku.


500g červené řepy
1/2 hlávky kapusty (nemusí být)
1 lžička římského kmínu
1 lžička hořčičných semínek
1 velká cibule
ghí
2l vody nebo zeleninového vývaru
5 bobkových listů
1 lžíce jablečného octa
mořská sůl
čerstvě mletý pepř

bílý jogurt
křen

V hrnci rozpálíme ghí a vhodíme římský kmín a hořčičná semínka. Opékáme dokud se nerozvine vůně a pak vhodíme najemno nakrájenou cibuli a osolíme. Když zesklovatí přihodíme oloupanou a nastrouhanou řepu (1/2 nahrubo a 2/2 najemno), na malé nudličky nakrájenou kapustu, bobkové listy a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a na mírmém plameni vaříme asi 30-40 minut. Dochutíme solí, pepřem a octem. Servírujeme se lžící křenového jogurtu.

0 komentářů: