Koláče

Špaldový koláč z bramborového těsta s domácím džemem

29.12.15 ApiAstrum 0 Comments


300g špaldové mouky
1 sáček vinného kamene (DM) = 17g
100g kokosového oleje nebo ghí
80g uvařených brambor
2 žloutky
3 lžíce agávového sirupu (upravíme podle sladkosti džemu)
kokosový olej nebo ghí na vymazání formy
domácí džem

Mouku s vinným kamenem prosijeme na vál, přidáme olej nebo ghí, jemně nastrouhané studené brambory, žloutky a sirup. Vypracujeme vláčné těsto, kterým vyložíme tukem vytřenou koláčovou formu. Do malé formy doporučuji těsto jen tak namačkat, na velkou formu se vyplatí těsto vyválet mezi dvěma potravinářskými foliemi a opatrně přenést. Potřeme džemem a pokud nám zbylo těsto z odkrojků koláče můžeme je znovu vyválet a vykrájet z nich lístečky nebo dlouhé tenké pruhy, ze kterých vytvoříme "prošívaný koláč". Pokud vám moc těsta nezbylo můžete koláč ozdobit plátky mandlí :) Potřeme těsto bílky co nám zbyly a v troubě při 180°C pečeme 30-40minut do lehkého zezlátnutí.

0 komentářů: