Indická kuchyně,
500g rýže basmati
2 lžíce ghí
1 kardamom
kousek kůry skořice
2 hřebíčky
2 bobkové listy
1 lžička mořské soli
2 velké cibule
2 lžíce ghí
1 tuba rajčatového protlaku (pyré)
500g žampionů, hlívy nebo jejich směsi anebo 2 hrsti sušených hub
lístky máty a koriandru
1/4-1 lžička chilli
1 lžička koriandru
1 lžička masaly
1/2 lžičky kurkumy
rozinky, kešu, mandle...
Rýži na 15 minut namočíme, pak scedíme a krátce orestujeme na ghí s kořením. Zalijeme litrem vody, osolíme a uvaříme "al dente". V pánvi osmažíme na ghí cibuli, nakrájenou na větší proužky, osolíme. Potom přidáme houby, protlak, posypeme kořením a dusíme doměkka. Chce to trošku podlít, asi 1/2-1 hrnkem vody. Z rýže vyndáme koření a polovinu jí dáme na talíř. Na tu v hrnci nasypeme houbovou směs a na ní rýži z talíře. Necháme na velmi mírném ohni přiklopené asi 5 minut, pak promícháme a servírujeme posypané rozinkami a ořechy.
Biryani s houbami
Biryani (birjání) je pokrm z rýže, typický pro Indický subkontinent. Důležitá je kořenící směs, která je v každém regionu odlišná, někdy se také používají rozinky a oříšky.2 lžíce ghí
1 kardamom
kousek kůry skořice
2 hřebíčky
2 bobkové listy
1 lžička mořské soli
2 velké cibule
2 lžíce ghí
1 tuba rajčatového protlaku (pyré)
500g žampionů, hlívy nebo jejich směsi anebo 2 hrsti sušených hub
lístky máty a koriandru
1/4-1 lžička chilli
1 lžička koriandru
1 lžička masaly
1/2 lžičky kurkumy
rozinky, kešu, mandle...
Rýži na 15 minut namočíme, pak scedíme a krátce orestujeme na ghí s kořením. Zalijeme litrem vody, osolíme a uvaříme "al dente". V pánvi osmažíme na ghí cibuli, nakrájenou na větší proužky, osolíme. Potom přidáme houby, protlak, posypeme kořením a dusíme doměkka. Chce to trošku podlít, asi 1/2-1 hrnkem vody. Z rýže vyndáme koření a polovinu jí dáme na talíř. Na tu v hrnci nasypeme houbovou směs a na ní rýži z talíře. Necháme na velmi mírném ohni přiklopené asi 5 minut, pak promícháme a servírujeme posypané rozinkami a ořechy.
0 komentářů: