Rolády a záviny

Závin z kokosového oleje kynutý pod vodou

3.12.15 ApiAstrum 0 Comments

Hledala jsem dlouho jak udělat dobré těsto na štrúdl, až mě jednoho dne dostala tchýně tím svým těstem kynutým pod vodou. Z hlavy mi hned nadiktovala recept a já jen "tuk" nahradila kokosovým olejem :) Upozorňuju ale, že to chce trošku kumštu a šikovnosti. Kdo umí kynuté buchty, ten si s těstem pohraje. Nejhorší je přenášení na plech, takže doporučuji rozválet si těsto na pečícím papíře.


300g hladké špaldové celozrnné mouky
1 vejce
1/2 kostky droždí
125g kokosového oleje
5 lžic obilného mléka nebo vody
špetka třtinového cukru

sušené švestky
strouhaná jablka
mletá skořice
sušený zázvor
žloutek
plátky mandlí

Droždí rozmícháme v mléce se špetkou cukru. V míse smícháme umytou rukou všechny suroviny i s rozpušteným droždím. Na vále potom těsto dobře propracujeme, úplně dohladka, vložíme zpět do mísy a zalijeme vlažnou vodou. Hned jak těsto vyplave (10-15 minut) ho oslizné vyndáme na hodně pomoučený vál a znovu vypracujeme hladké těsto, které nesní lepit. Možná to spotřebuje ještě dost mouky, ale to nevadí. Hotové těsto už vyválíme do obdélníku, na pečícím papíře, a trochu si ho předtvarujte v rozích, má dobrou tažnost. Uprostřed vyskládáme pruh sušených švestek, na ně nahrubo nastrouhaná jablka, posypeme skořicí a zázvorem. Přiklopíme na ovoce těsto z každé strany a zaklopíme konce. Pomažeme žloutkem a posypeme plátky mandlí. Peče se 30-60 minut při 175°C. Po 30-ti minutách je těsto vláčné a měkké jako čerstvé buchty a po 60-ti minutách křupavé a křehké.

0 komentářů: