Čočka,

Dhal z červené čočky

27.1.16 ApiAstrum 0 Comments

Výraz dhál znamená v indické kuchyni doslova luštěninu. Jde také o jedno z národních indických jídel s řadou obměn podle regionu. Dhál má konzistenci polévky nebo řidší kaše. Je to velmi chutné, snadné jídlo, které zasytí a zahřeje.


2 lžíce ghí
2 mrkve
4 brambory
1 cibule
3 stroužky česneku
kari lístky podle chuti
1 lžíce curry
400g vařených nebo sterilovaných červených fazolí
400g loupaných krájených rajčat
250g červené čočky (neuvařené)

hrst petrželky
bílý jogurt

Cibuli nakrájíme na jemné kostičky a oloupané brambory na menší kostky, mrkev nastrouháme nahrubo a  chvilku vše orestujeme na ghí. Nejlépe rovnou v hrnci nebo kastrolu. Po chvíli přidáme prolisovaný česnek, rajčata, koření, fazole a čočku. Zalijeme asi 1l vody a vaříme 20 minut, přiklopené nebo odklopené-podle toho jakou chceme konzistenci. Do hotového jídla zamícháme nasekanou petrželku nebo ozdobíme čerstvými výhonky. Podáváme se lžící jogurtu a chlebem.

0 komentářů: