Brambory

Rozmarýnový bramborový koláč

12.1.16 ApiAstrum 0 Comments


Na těsto:
600g brambor
100g másla nebo ghí
100g celozrnné špaldové mouky
mořská sůl
tuk na vymazání koláčové formy a
kukuřičnou strouhanku na na vysypání

Na náplň:
600g brambor
čerstvě mletý pepř
1 lžička mletého kmínu
1 lžička sušených jehliček rozmarýnu (podrtíme v hmoždíři)
1 cibuli
slunečnicový olej
100g uzeného tempehu
2 stroužky česneku
200ml obilné smetany
5 vajec

Brambory umyjeme a i se se slupkou vaříme doměkka. Scedíme  necháme vychladnout a oloupeme je.
Polovinu brambor (na těsto) nastrouháme na jemném struhadle a promícháme s máslem nebo ghí, moukou a solí a vypracujeme pevnější těsto. To poté rozválíme a přeneseme na vymaštěnou a strouhankou vysypanou velkou koláčovou formu nebo střední plech. Vytvarujeme okraje.
V malé pánvi rozehřejeme olej a vhodíme na malé kostičky nakrájený tempeh, po chvíli cibuli a smyžíme pomalu do zezlátnutí (tepelná úprava tempehu je nutná!). Když je směs hotová vmícháme kmín, rozmarýnsůl, pepř a utřený česnek, odstavíme a necháme trochu vychladnout. Vejce rozmixujeme s druhou částí brambor a smetanou do hladkého pyré, promícháme s tempehovou směsí a nalijeme na koláč. V troubě vyhřáté na 180°C pčeme asi hodinu.

0 komentářů: