Pečivo,

Voňavé dýňové žemličky

5.1.16 ApiAstrum 0 Comments


Na asi 10 kousků budete potřebovat:

200g špaldové celozrnné mouky
1/2 kostka droždí
1 lžičku třtinového cukru
1 šálek obilného mléka
3 lžíce olivového oleje
200g strouhané dýňové dužiny
1 lžíce třtinového cukru
3 hřebíčky
1/2 lžičky skořice
1 badyán
50g rozinek
50g slunečnicových semínek

Mouku nasypeme do mísy. Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme kynout. Vykynutý kvásek se zbylým mlékem přidáme k mouce a vypracujeme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Dýňovou dužinu nastrouhanou na hrubém struhadle asi 10 minut dusíme s cukrem a kořením. Po zchladnutí koření vyndáme a rozmixujeme na hladké pyré, které s olejem vmícháme do těsta. Přidáme semínka a rozinky a vypracujeme hladké vláčné těsto, které nelepí. Často podsypáváme, spotřebuje se ještě celkem dost mouky navíc. Můžeme, ale nemusíme nechat chvilku kynout. Těsto rozdělíme na 10 stejně velkých kusů. ze kterých vytvarujeme bochánky. Každý na povrchu nařízneme a potřeme vodou, můžeme lehce posypat krupicí. Vyrovnáme na plech s pečícím papírem a při 200°C pečeme 30 minut, kdo rád křupavější 45 minut.

0 komentářů: