Čočka,

Khichadi (kičadi) s červenou čočkou a pórkem

21.2.16 ApiAstrum 0 Comments

Je to poklad indické kuchyně a také detoxikační pokrm. Existují různé varianty, nejčastěji se obměňují luštěniny. Pokrm je tridóšický takže je vhodný pro každého.


2 lžíce ghí
500g rýže basmati
250g červené loupané, půlené čočky
cca 1l vody
2 lžíce mandlí nebo dýňových semínek (já použila sezam, protože mám malé děti)
1 lžička římského kmínu
1 lžička tmavého hořčičného semínka
1 lžička fenyklu
1 lžička kurkumy
1 lžička koriandru
kousek čerstvého zázvoru
1 pórek
mořské řasy

Nejpve si uděláme čonk:
V hrnci rozpálíme ghí a vložíme semena a ořechy, smažíme až začnou semínka vyskakovat. Pak přidáme nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova. Nakonec přidáme koriandr, nakrájený pórek, nastrouhaný kousek zázvoru a kurkumu.
Do hotového čonku zamícháme rýži a čočku, lehce opražíme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem s řasou. Vaříme do změknutí asi 20 minut, dosolíme a necháme ještě dojít přiklopené asi 10 minut.