Polévky

Polévka z vodnice s restovanými žampiony

21.2.16 ApiAstrum 3 Comments

Velmi chutná, jemná a zahřívací polévka s vůní křenu. Využívání vodnice a tuřínu sahá až do starověku kdy spolu se zelím byl nejpoužívanější zeleninou obyčejných lidí. Obsahuje mnoho vitamínu C, vápník a má hojivé účinky, zejména blahodárně působí na trávicí trakt a tím pozitivně ovlivňuje naší imunitu :)


1 velké cibule
2 lžíce ghí
mořská sůl
2l vody nebo zeleninového vývaru
2 vodnice
4 brambory
čerstvě umletý pepř
250ml sojové smetany
400g žampionů (případně i hlívy)

Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na ghí. Přidáme nahrubo nastrouhanou vodnici a brambory, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí zeleniny. Je to chvilka. Tuřín se narozdíl od vodnice vaří až 1 hodinu (s jeho stravitelností to bude obdobné jako s červenou řepou). Pak rozmixujeme ponorným mixérem a přitom pomalu přiléváme smetanu. Nakonec v pánvi orestujeme houby, které přidáme do hotové polévky na talíři.

3 komentáře:

  1. Děkuji za tip, nenapadlo mne, že by se z vodnice dala dělat polévka. Mám ji moc ráda syrovou, tohle zní zajímavě. Myslíte, že když použiju normální smetanu, mám použít stejné množství? Přišlo mi to hodně, nevím, jestli třeba sojová smetana zahušťuje a zjemňuje stejně či jinak. Sojové smetany se bojím (obecně nefermentovaných sojových výrobků kvůli obsahu antinutričních látek a fytoestrogenů).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Polévka je skvělá, když máte ráda syrovou vodnici určitě vám bude chutnat. Smetany tam není tolik, těch 250ml se mi zdá na 2 litry polévky akorát. Zaměnila bych ve stejném množství. Víte sojovým produktům jsem se roky vyhýbala. O fytoestrogenech vím, jenže věc se má tak, že aby vám to nějak uškodilo, musela byste sníst soji a produktů z ní za jeden den opravdu moc. Takže se držím starého dobrého všeho s mírou.... Pro zajímavost zasílám odkaz, na který jsem shodou okolností minulý týden narazila a souhlasím s ním: http://soucitne.cz/nesudme-soju-predcasne
      Ono mléčné výrobky taky nic moc ohledně našeho zdraví a přístupu ke zvířatům ...

      Vymazat
  2. Děkuji moc za radu s tím množství smetany, už se těším, až se vodnice v bedýnce objeví, ať to můžu zkusit. Díky taky za článek k sóji, my ji jako fermentovanou kvalitní vyhledáváme, to ano, ale nefermentované se obáváme. Říkám si, že když je sója tradiční potravinou v Japonsku, je určitě dobré se podívat, jak a v jaké míře ji tam tradičně využívají. A kdo byl v Japonsku a ptala jsem se, tak prý zásadně jedí sóju jen ve fermentované podobě a pouze v omezeném malém množství. Tak si říkám, že asi vědí, proč to dělají. Někdy je fajn sledovat tradiční využití potravin v tradičním místě. Osobně mne straší ty antinutrienty a představa, že zbytečně z jídla, které obsahuje sóju, nevyužiju další živiny, které tam v tom jídle jsou, neboť se při trávení navážou na nutričně důležité látky a vytvoří nestravitelné komplexy. Potom je i otázkou, jaký smysl má pěstování plodiny, která pokud je špatně zpracovaná, akorát z výživy živiny spíše bere, než dává. To pole by se mohlo využít lépe.
    Otázka mléčných výrobků je ještě složitější, co se týká využití živin atd., tam to navíc funguje dobře pouze pro ty lidi, kteří z genetického hlediska byli zvyklí mléčné výrobky trávit... a zpracování mléka ničí spoustu živin a důležitých látek. My třeba používáme kvalitní smetanu od farmáře u kterého víme, jak se ke zvířatům chová. Potom nám tato potravina dá i vitamin D, K2, B12 a další živiny, které v obyčejné smetaně vůbec pořádně nemusí být.

    OdpovědětVymazat