Zelenina
batáty
špaldová hladká mouka
Batáty oloupeme a uvaříme. Po vychladnutí rozmačkáme a přidáme mouku, vychýzí to asi 1:1 jako u bramborových noků nebo knedlíků, a vypracujeme pevné a hladké těsto. Z těsta vyválíme dlouhé válečky, které rozkrájíme na stejně velké špalíky. Vaříme ve vroucí osolené vodě s kapkou oleje dokud nevyplavou.
Slaná varianta:
jarní pesto (kerblík, petrželka, polníček..+kešu+olivový olej+česnek+mořská sůl)
parmazán (pro nealergiky, nemusí být)
polníček
olivový olej
Sladká varianta:
ricotta
rozinky nebo brusinky
javorový sirup
Batátové gnocchi naslano i nasladko ;)
Batáty, povijnice jedlá, obsahují velké množství betakarotenu, významného antioxidantu, který zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu. Oddaluje tedy proces stárnutí a tvorbu vrásek. Batáty jsou velmi doporučovány při diabetu jako náhrada pro ně velmi nevhodných brambor, při celiakii, při stresovém vytížení, při redukci váhy apod. A pro svůj vyšší obsah draslíku jsou dobré i pro kardiovaskulární systém.batáty
špaldová hladká mouka
Batáty oloupeme a uvaříme. Po vychladnutí rozmačkáme a přidáme mouku, vychýzí to asi 1:1 jako u bramborových noků nebo knedlíků, a vypracujeme pevné a hladké těsto. Z těsta vyválíme dlouhé válečky, které rozkrájíme na stejně velké špalíky. Vaříme ve vroucí osolené vodě s kapkou oleje dokud nevyplavou.

jarní pesto (kerblík, petrželka, polníček..+kešu+olivový olej+česnek+mořská sůl)
parmazán (pro nealergiky, nemusí být)
polníček
olivový olej

ricotta
rozinky nebo brusinky
javorový sirup
Hezký článek, díky za něj a za recept také děkuji, to se hodí. Co se třeba stárnutí buněk týče, četla jsem, že je skvělá látka, která se jmenuje resveratrol. Více k přečtení a představení konkrétnějších produktů je tady https://zivotavyziva.cz/resveratrol/. Kromě zpomalování stárnutí buněk má resveratrol ještě mnoho dalších účinků a myslím, že někomu by se to určitě mohlo hodit.
OdpovědětVymazat